Črnomerec kao filmska kulisa

Rudolfove vojarne, podignute u vrijeme Austro-Ugarske, poslužile su 1979. za snimanje Oscarom nagrađenog filma “LIMENI BUBANJ” Volkera schlöndorffa kao adaptacija istoimenog romana Güntera Grassa.

„Limeni bubanj“ jedan je od najuspješnijih njemačkih filmova 70-ih i osvojio je nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku te, zajedno s filmom „Apokalipsa danas“, prestižnu Zlatnu palmu (Palme d’Or) na Kanskom filmskom festivalu 1979.

Dio filma koji je Schlöndorff snimio u Zagrebu zahtijevao je velike prostore i zgrade vojarne, ali u urbanoj sredini, po mogućnosti zapuštene i pomalo sablasne. Zagrebački scenografski stručnjaci ponudili su savršeno rješenje u zapadnome dijelu centra grada – četvrti Črnomerec. Taj dio grada okuplja nekoliko bivših, urbaniziranih naselja i nalazi se na samom rubu povijesnog Zagreba.

Scene su se snimale u Ulici Republike Austrije, uz prostrane livade, gdje je te godine još bilo kuća razbijenih prozora i raspadnutih fasada.

Jeste li znali?

  • U filmu Limeni bubanj glavni scenografski objekt je bila Pošta u Gdanjsku i upravo su Rudolfove vojarne poslužile kao savršena kulisa.
  • Na livadi iza kasarne snimila se i velika masovna scena vojnog mitinga u filmu..
  • Za snimanje mitinga bilo je angažirano oko 1000 statista.
  • Nobelovcu Günteru Grassu „Limeni bubanj” je bio prvi i ujedno i najpoznatiji i najuspješniji roman.

Zapadni kolodvor i Budimpešta

  1. televizijski film „WALLENBERG“ američke televizijske mreže NBC s Richardom Chamberlainom u ulozi Raoula Wallenberga, švedskog diplomata koji je od holokausta spasio živote tisuća mađarskih Židova sniman je u Zagrebu.

Jeste li znali?

  • U filmu je Zagreb s lakoćom odglumio Budimpeštu, a za to su poslužili neki od najslikovitijih prostora grada. Naš Zapadni kolodvor odnosno prvi zagrebački željeznički kolodvor (inicijalno nazvan Južni, potom Sava i na koncu Zapadni kolodvor), sagrađen 1862., svojimje smještajem u nekadašnjoj industrijsko-vojnoj četvrti grada Črnomerec pružio pomalo sablasni ugođaj ratne psihoze.
  • Film je nominiran za ukupno devet nagrada Emmy, od kojih je osvojio četiri. Osim Richarda Chamberlaina, kojem je to bio još jedan od brojnih Emmyja, nagrada je otišla i redatelju Lamontu Johnsonu, kostimografu Tommyju Welshu, montažeru Paulu LaMastri i montažeru zvuka Jeffu Clarku.

 

Izvori: Filmski leksikon i Turistička zajednica grada Zagreba