KREATIVNA STEM RADIONICA

 

STEM je engleska kratica za znanost, inženjering, elektroniku i matematiku.

 

Kako približiti djeci elektroniku kroz igru i kreativnost. Igranje s LED lampicama, baterijama i ‘uradi-sam’ malim pokretnim bićima.

Kako napraviti elektroničko stvorenje ili robota od kartona, ambalaže, tekstila, plastike, stiropora i papira? A jeste li znali da se elektronički stvoren zvuk na našoj planeti pojavio prije više od 100 godina?

 

Program uključuje izradu jednostavnih i bezopasnih svjetlosnih i zvukovnih instalacija i uređaja.

 

Najzanimljivije je dijete uvesti u računarstvo kroz elektroniku. Tko se ne sjeća svojih prvih pokusa uz malenu lampicu koju smo direktno spajali na bateriju? Kako je bilo zanimljivo nama tada, tako je i njima danas.

Kroz ovaj program ispreplićemo znanost i glazbu kroz igru i maštovitost.

 

Način izvođenja

Najzastupljenija metoda rada obuhvaća znanstvene eksperimente, tj. pokuse koje djeca rade samostalno, od početne pretpostavke, preko izvođenja pokusa do donošenja zaključka pri čemu se potiče analitičko i kritičko promišljanje i zaključivanje.

 

Radionice su koncipirane tako da polaznici na jedan zanimljiv način ulaze u područje učenja, ali bez stresa i tereta koji stvaraju negativan efekt, nego kroz znatiželju, zagonetke, istraživanja i zabavne zadatke.

 

Osim sa osnovama uradi sam elektronike na ovoj radionici polaznici će se upoznati i s osnovama sinteze zvuka uz rad na analognim i digitalnim sintesajzerima te softverskim sintesajzerima na računalu (pa čak i na pametnim mobilnim telefonima).

 

Način na koji funkcionira sinteza zvuka omogućava glazbeniku da doslovce ni iz čega stvori ton s bojom, karakterom, dimenzijom i dinamikom po želji.

Tako da su ujedno radionice namijenjene i za sve uzraste posebice za osobe koje vole zvuk u svim oblicima te zajedničko eksperimentalno muziciranje. Glazbenik koji poznaje osnove sinteze zvuka ima pred sobom cijeli sonični svijet i neograničenu mogućnost zabave i inspiracije koja dolazi već i malim pokretom pokojeg potenciometra.

 

Plan i vrste aktivnosti:

Sudionici će naučiti o elektroničkim komponentama i upravljanju elektroničkim zvukovima i svjetlima te na kraju radionice ponijeti kući svoj vlastiti sintesajzer ili svjetlosnu instalaciju.

Proces obuhvaća fazu osmišljavanja prototipa, dizajniranje dijagrama tiskanog kruga, sastavljanje komponenata, funkcionalna ispitivanja i sastavljanje.

Ciljevi:

Cilj programa je proširiti vidike i suvislim programom izgraditi djetetove komunikacijske, prezentacijske, dizajnerske, kreativne kompetencije.

Poticanje kreativnosti, istraživanja, popularizacija znanosti.

 

Voditelj:

Ivan Biondić, glazbenik, majstor tona i gosti

 

Korisnici:

Učenici osnovnih škola. Srednjškolci i studenti.

Rezultati:

Doprinosi razvoju sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, razvoju sistematičnosti, preciznosti, inovativnosti i kreativnosti.

Kroz STEM radionice polaznici razvijaju vještine rješavanja složenih zadataka i izazova, vježbaju strpljenje prilikom svladavanja prepreka, vježbaju razmišljanje izvan okvira i razvijaju maštovitost, upoznaju se sa znanstvenim radom (od pretpostavke do zaključka) koji je važan za sve poslove na području prirodnih ili društvenih znanosti razmišljaju i povezuju znanja kroz zabavne pokuse i radionice ne štrebaju činjenice, nego razumiju procese ili sustave otkrivaju nova znanja jer potičemo njihovu znatiželju slobodno izražavaju svoja mišljenja ili ideje timski rade s vršnjacima.

Igra je prirodna, urođena motivacija djeteta i putem igre djeca istražuju, uče i razvijaju se. Igra je ključna u djetetovu životu i ona je spontana manifestacija dječje inteligencije i kreativnosti. Kroz igru djeca upoznaju svijet oko sebe, usvajaju nova znanja i vještine, razvijaju svoje potencijale i stvaraju.

 

Znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika (STEM) tako više nisu rezervirani samo za odrasle umove, nego se i djecu od malih nogu upoznaje s tim disciplinama i omogućuje im se da steknu potrebna znanja i razviju vještine neophodne za njihovo razumijevanje i korištenje.

Gallery with ID 10 is empty.