Kazalište sjena je jedno od najstarijih u ljudskoj povijesti. Već se pračovjek u spilji, kada je palio vatru, igrao sa sjenama koje je njegovo tijelo ostavljalo na zidovima spilje. Istočni narodi se bave kazalištem sjena već tisuću godina. Svaka istočna kultura ima svoju vrstu kazališta sjena: Indija, Indonezija i Malezija (Java i Bali), Kina, Tajvan, Tajland i Turska (Karagöz i Hacivat), ali isto tako i europska kultura. U prošlosti su se likovi zapravo izrađivali iz kože životinja, crno-bijeli ili obojani. Kasnije su izrađivani iz papira i iz drugih materijala.

Kazalište sjena je svojevrsna preteča televizije i njen izraz sličan je mediju animiranog filma. Kazalište sjena se može koristiti kao rješenje za cijelu predstavu te kao element u kombinaciji sa drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama. Pogodno je za izvođenje u malim, kao i u velikim, skupinama djece i odraslih.

Radionica obuhvaća proces u kojem se svlada teorija i praksa kazališta sjena, uočavaju razlike između tradicionalnog i suvremenog izraza u tom mediju. Sav materijal je besplatan i polaznici ga nakon radionice nose sa sobom.

Kazalište sjena se sastoji od:

 • paravana s ekranom
 • svjetla
 • lutaka
 • glazbe
 • sadržaja
 • lutkara – majstora .

Paravan je okrenut prema publici. Iza njega se nalazi svjetlo, te lutke koje se stavljaju između svjetla i ekrana na paravanu. Publika vidi dobivenu sjenu na ekranu. Lutkar animira lutku tako da se on ne vidi, jer se nalazi ispred, iza ili pored svjetla. Glazba prati radnju, a tematika ju određuje.

Vrste kazališta sjena koje se obuhvaćaju na radionici

TRADICIONALNO KAZALIŠTE SJENA

Tradicionalno kazalište sjena potječe s Dalekog Istoka. Određuje ga dosljednost u svim njegovim elementima.Sadržaj predstave je uvijek isti. Broj lutkara i glazbenika je jednak. Lutke imaju isti oblik, boje, dimenzije, a i paravan je uvijek jednakog oblika i dimenzija.

SUVREMENO KAZALIŠTE SJENA

U suvremenom kazalištu sjena dolazi do izražaja sloboda umjetnikova duha. Umjetnik istražuje, eksperimentira i sve elemente prilagođava svojoj viziji. Zato je svaka predstava, čak i kod istog umjetnika, drugačija po lutkama, odabiru glazbe, izboru svjetla i paravana te mogućnosti izmjene glumačke postave. Ipak, svaki umjetnik ima svoju tehniku unutar kazališta sjena u kojoj se najradije izražava.

Sadržaj

 1. predstavljanje, teorijski uvod – predavanja o povijesti i kretanjima kazališta sjena te o razvitku kazališta sjena danas.
 2. dramske igre za integraciju grupe, opuštanje i kreativno oslobađanje
 3. istraživanje svijeta sjena, upoznavanje s vrstama lutaka i scenografijom, korištenje paravana, svjetla i lutaka za animaciju, grafoskop kao izvor svjetla: igra s tekućinom, bojom, pijeskom
 4. dramske igre – stvaranje lika i priče,
 5. rad na etidama u skupinama, rad na pričama nastalim kroz dramske igre, rad na pričama kroz ponuđene naslove
 6. izrada likova, scenografije, korištenje glazbe, postavljanje i uvježbavanje etide
 7. prezentacija

Ciljevi koji se postižu provedbom predloženog programa su bolje razumijevanje svijeta i društva oko sebe. Rad na samopouzdanju, imaginaciji. Razvijanje motoričkih vještina, konstruktivnog mišljenja, poticanje mašte, kreativnosti i slobodnog razvoja ličnosti.

Voditeljica

Voditelji radionica: Petra Bokić i Neven Aljinović Tot.

KONTAKT

ivana.market@centarcesarec.hr