Kazalište sjena je jedno od najstarijih u ljudskoj povijesti. Već se pračovjek u spilji, kada je palio vatru, igrao sa sjenama koje je njegovo tijelo ostavljalo na zidovima spilje. Istočni narodi se bave kazalištem sjena već tisuću godina.

 Kazalište sjena se sastoji od paravana s ekranom -svjetla -lutaka -glazbe -sadržaja -i naravno lutkara – majstora. Paravan je okrenut prema publici. Iza njega se nalazi svjetlo, te lutke koje se stavljaju između svjetla i ekrana na paravanu. Publika vidi dobivenu sjenu na ekranu. Lutkar animira lutku tako da se on ne vidi, jer se nalazi ispred, iza ili pored svjetla. Glazba prati radnju, a tematika ju određuje.

 

Vrste kazališta sjena koje će se obuhvatiti na radionici:

TRADICIONALNO KAZALIŠTE SJENA Tradicionalno kazalište sjena potječe s Dalekog Istoka. Određuje ga dosljednost u svim njegovim elementima. Sadržaj predstave je uvijek isti. Broj lutkara i glazbenika je jednak. Lutke imaju isti oblik, boje, dimenzije, a i paravan je uvijek jednakog oblika i dimenzija.

SUVREMENO KAZALIŠTE SJENA U suvremenom kazalištu sjena dolazi do izražaja sloboda umjetnikova duha. Umjetnik istražuje, eksperimentira i sve elemente prilagođava svojoj viziji. Zato je svaka predstava, čak i kod istog umjetnika, drugačija po lutkama, odabiru glazbe, izboru svjetla i paravana te mogućnosti izmjene glumačke postave.

Kazalište sjena je svojevrsna preteča televizije i njen izraz sličan je mediju animiranog filma. Kazalište sjena se može koristiti kao rješenje za cijelu predstavu te kao element u kombinaciji sa drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama. Pogodno je za izvođenje u malim, kao i u velikim, skupinama djece i odraslih.

Sav materijal je besplatan i polaznici ga nakon radionice nose sa sobom.

 

Plan i vrste aktivnosti

 

-predstavljanje, teorijski uvod – predavanja o povijesti i kretanjima kazališta sjena te o razvitku kazališta sjena danas, popraćeno fotografijama i kratkim filmovima

-dramske igre za integraciju grupe, opuštanje i kreativno oslobađanje

-istraživanje svijeta sjena, upoznavanje s vrstama lutaka i scenografijom, korištenje paravana, svjetla i lutaka za animaciju, grafoskop kao izvor svjetla: igra s tekućinom, bojom, pijeskom

-dramske igre – stvaranje lika i priče,

-rad na etidama u skupinama, rad na pričama nastalim kroz dramske igre, rad na pričama kroz ponuđene naslove

-izrada likova, scenografije, korištenje glazbe, postavljanje i uvježbavanje etide

– prezentacija

REFERENCE VODITELJA:

 

Petra Bokić

Petra Bokić rođena je 17.07.1981 godine. 2006. godine stječe diplomu na Pedagoškoj Akademiji kao dipl. Odgajateljica predškolske djece.

Od 2000. godine aktivno se bavi kazališnom umjetnosti kao glumica, lutkarica, redateljica i cirkuska umjetnica- klaunesa.

  1. stječe zvanje dramske pedagoginje i aktivno se bavi dramskom i cirkuskom pedagogijom za djecu i odrasle.

Surađuje s raznim udrugama i institucijama kao voditeljica dramsko pedagoških aktivnosti (Centar za kulturu August Cesarec, CK Peščenica, Kazalište Dubrava, udruga Roda, udruga Attack, RCT…)

2011 godine postaje članica udruge Crveni Nosovi klaunovi doktori te započinje s radom u udruzi kao klunesa i umjetnička asistentica.

Jedna je od osnivačica Kazališta sjena Tripstih koji stvara predstave za djecu i odrasle. Unutar Tripstiha ostvaruje s kolegama platformu Mala kulturna scena za djecu, kroz program Autonomnog kulturnog centra. Također sudjeluje u ideji i provedbi Festivala Grafoskopa.

Konstantno se školuje na Internacionalnoj školi  Humora u Beču kod vrhunskih majstora cirkuske, izvedbene umjetnosti.

Svoju edukaciju ostvaruje i u zemlji na području psihologije, pedagogije, sociologije.

2016 godine postaje članicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika HDDU-a.

Jedna je od pokretačica kazališta sjena Trtipstih koji rade predstave za djecu i odrasle, edukacije, organiziraju festival Grafoskopa te sudjeluju u raznim umjetničkim projektima .

Usko surađuje s teatrom Pocco Locco, Tvornicom Lutaka, redateljima Mariem Kovačem, Bobom Jelčićem, Sanjom Tropp.

 

 

Morana Dolenc

Morana Dolenc Diplomirala je teatrologiju ne Sorbonni 2008. g. i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette 2005.god u Charleville –Mezieresu u Francuskoj. Od 2008. glumi i režira u brojnim kazališnim projektima u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Bila je uključena u mnogobrojne humanitarne projekte i producira PIF – međunarodni festival kazališta lutaka od 2009. do 2012. g. 2012. g 2013. osniva umjetničku organizaciju Lutkarska organizacija koju fakat trebamo- LOFT. Od 2015. je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Vodi mnogobrojne radionice na fakultetima, školama, vrtićima, kao i za projekte Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Članica je HC UNIMA od 2000.g i HC ASSITEJ od 2013.g. 2017.g. postaje članica Upravnog odbora HC ASSITEJ. Profesorica je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

Nagrade:

 

  1. nagrada za animaciju u predstavi „Ronilac bisera“ na 47. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u

 

  1. nagrada za najbolju glumu i animaciju u predstavi „Ronilac bisera“ na 25. SLUK-u nagrada Dječjeg prosudbenog odbora za najbolju predstavu „Ronilac bisera“ na 25. SLUK-u
  2. nagrada za izvedbeni tekst autorskom timu predstave „S razlogom“ Kazališne

družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada za režiju predstave „S razlogom“ Kazališne družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada za najbolju predstavu u cjelini „S razlogom“ Kazališne družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada dječjeg žirija ”25 zlatih zvezdic” predstavi ”S razlogom” na 28. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Poletni lutkovni pristan“ u Mariboru, Slovenija

  1. nagrada za promicanje neverbalnog kazališnog izričaja na 18. Naj, naj, naj

festivalu GK Žar ptica u Zagrebu nagrada publike “Dobro drvo“ za predstavu „Tonka Bontonka“ Scene Gorica na 24. Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanki, Srbija

  1. 1. nagrada dječjeg žirija predstavi „ S razlogom“ na 15. Dječji kazališni festival

Pozorište Zvezdarište, Beograd, Srbija

 

KONTAKT

ivana.market@centarcesarec.hr