Projekt uvođenja djece u svijet kazališta kroz ciklus kreativnih radionica a s namjerom promicanja kazališne kulture i dramskog odgoja na djeci primjeren i zanimljiv način. 

Realizacija programa u 2024. godini:

1.      Izrada i animacija marioneta – ciklus radionica za učenike OŠ Petra Zrinskog

2.      Izvedbe lutkarsko-glumačke minijature Orašar po kvartovskim školama i knjižnicama

1. Marioneta je vrsta lutke kojoj je tijelo pričvršćeno koncima na tzv. križ, vodilicu za animaciju u obliku križa. Zbog posebnosti izrade i animacije najsloženija je od svih lutkarskih tehnika. Marioneta se mijenjala i usavršavala kroz povijest, a njeni korijeni vuku s Dalekog Istoka od kuda je došla u Europu.

U kratkom  teorijskom dijelu, u kojem kroz razgovor i prezentacije, upoznajemo djecu s tipom lutaka,  primjenom u kazalištu i mogućnostima animacije. Kroz praktični rad uči se izraditi lutku, od izrade skice do konačne izvedbe u materijalu. Djecu se upućuje u rad s jednostavnim alatima, njihovom primjenom i zaštitom. Upućuje ih se na istraživanje u smislu rješenja u kreiranju lutke i pomaže razvijanju vlastitog izričaja i mašte. Konačni rezultat je samostalno  izraditi vlastitu lutku marionetu.

Na našim radionicama posvetit ćemo se stiliziranoj marioneti od marame ili Tuchmarionette, koju je osmislio Albrecht Roser, a pogodna je za rad s djecom i u art- terapiji.

Finalni produkt radionica bit će kazališna predstava koju će biti izvedena u sklopu Dana škole. Program je za polaznike besplatan i sav materijal je osiguran.

2.   Orašar – lutkarsko-glumačka minijatura

Režija: Morana Dolenc

Adaptacija i dramaturgija: Anja Pletikosa

Scenografija i rekvizita: Irena Kraljić

Izrada scenografije i rekvizite: Drago Dolenc, Hrvoje Megla i Marinko Radočaj

Glazba, fotografija i video: Marko Delić

U ovoj lutkarsko-glumačkoj minijaturi koja kombinira elemente kazališta sjena i predmeta, maske i storytellinga, vraćamo se originalnoj priči iz 19. stoljeća u kojoj glavni lik, djevojčica Marica, pod utjecajem priča koje je čula i svoje bujne mašte upada u svijet snova, lutaka, priča iz davnina. No, taj njezin svijet ne sastoji se samo od blještavih lampica i čokoladnog mirisa, već je malo pomaknut, izmješten. Marica kroz svoju bujnu maštu i snove vidi stvari drugačije no drugi. U njezinom svijetu božićni pokloni vode bitku protiv miševa iz tradicijskih priča, a obiteljski prijatelj kum Drosselmeier postaje čarobnjak, sveznajući pripovjedač, veliki um koji upravlja svemirom. Granice sna i jave se brišu, priča postaje stvarnost, a stvarnost ulazi u priču, dok se kazališna i lutkarska magija miješaju s onom prazničnom, božićnom. Igra svjetla i sjene u ovom Orašaru stvara iluziju – onu koja nas pod okriljem noći i kazališta može obuzeti, začarati, oduševiti i zaprepastiti!

Autorski tim ovog Orašara želi otvoriti novi pogled na pomalo zaboravljenu božićnu tradiciju – onu tradiciju koja ne podrazumijeva samo poklone i delikatese, nego i toplinu prijateljstva i obiteljskih odnosa! Igra i zabava ovdje su rezultati mašte, a ne gotovog proizvoda.

Svaku predstavu prate likovne radionice tematski naslonjene na predstavu a u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

REFERENCE VODITELJA:

Morana Dolenc – diplomirala je teatrologiju na Sorbonni 2008. godine i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette 2005. godine u Charleville – Mezieresu u Francuskoj. Od 2008. godine glumi i režira u brojnim kazališnim projektima u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Bila je uključena u mnogobrojne humanitarne projekte i producira PIF – međunarodni festival kazališta lutaka od 2009 – 2012. godine.

2012. godine osniva umjetničku organizaciju Lutkarska organizacija koju fakat trebamo- LOFT. Od 2015. godine članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Vodi mnogobrojne radionice  na fakultetima, školama, vrtićima, kao i za projekte Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Članica je HC UNIMA od 2000. godine i HC ASSITEJ od 2013. godine. 2017. godine postaje članica Upravnog odbora HC ASSITEJ. Profesorica je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Za svoj rad dobila je brojne nagrade u zemlji i inozemstvu.

Lutkarska organizacija koju fakat trebamo – LOFT osnovana je 2012. godine na inicijativu umjetnica Morane Dolenc i Ive Mihanović koje su znale da lutkarska scena u Hrvatskoj treba osvježenje. Od svojih početaka LOFT se zalagao za nekoliko važnih promjena na hrvatskoj izvedbenoj sceni: otvaranje prostora lutkarstvu za odrasle, probijanje puta estetskim i tehnološkim inovacijama u lutkarstvu, transparentnost i samostalnost u poslovanju na nezavisnoj sceni. I to sve uistinu smo ostvarili – kroz tri produkcije za odrasle; s obzirom na tri predstave koje su zajedno osvojile 17 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu; zahvaljujući širenju u čitavoj zajednici kroz program Ruksak (pun) kulture, platformu Od malih nogu te radionički program Identitet i trebamo li ga uistinu?.