Svijet magije nema koga ne fascinira. Mađioničarstvo je svojevrsna umjetnost koja se bavi stvaranjem iluzija i odvraćanja pozornosti ljudi od realnosti, prvi put dokumentirano 1700. godine p.n.e..

Cilj nam je djeci čiji životni put im nije do sada uspio ostaviti najljepša sjećanja na djetinjstvo otvoriti vrata jednog čudnog, drugačijeg i od javnosti povučenog svijeta, svijeta mađioničara, nedokučivu i očaravajuću umjetnost iluzije te se jedan dio programa provodi isključivo za djecu na bolničkom liječenju.

Učenje trikova zabavlja i opušta, razvija kreativnost i motoričke sposobnosti te je odličan način za izgradnju boljeg odnosa i povećanje želje za učenjem i savladavanjem novih vještina.

Program obuhvaća radionice i scenske nastupe.

Ciljevi

 1. Uvoditi polaznike tečaja u svijet iluzionizma (mađioničarstva) i u razumijevanje stvaralačkog mišljenja rješavanjem problemskih zadataka.
 2. Proučavanje sistema i principa iluzionizma u praktičnom i teoretskom radu.
 3. Odstranjivanje bilo kakve mistifikacije s iluzionističkog umijeća.
 4. Osposobljavati analizom prezentiranih programa za najrazličitije oblike iluzionističko-scenskog izražavanja i komuniciranja.
 5. Osposobljavati za samostalnu interpretaciju mađioničarskog programa u vidu praktičnih vježbi i analiza na temelju odnosa prema interpretiranoj tehnici, odnosa prema stilu izvođenja i odnosa prema sveobuhvatnom dojmu izvedenog programa u prostoru.
 6. Proširiti spoznaje i usvojiti nove iluzionističke sisteme i pojmove.
 7. Da stečena praktična i teoretska znanja polaznici shvate kao sistem primjenjiv u svim situacijama kako u svakodnevnom životu tako i u trenucima zabave, razonode itd.
 8. Osposobiti polaznike za sintezu i uočavanje bitnog u savladavanju praktičnih i teoretskih sistema i principa iluzionizma; razvijanje ljubavi prema iluzionističkom stvaralaštvu.
 9. Razvijanje motoričkih vještina, konstruktivnog mišljenja, matematičkog rješavanja problema, poticanje mašte, kreativnosti i slobodnog razvoja ličnosti.

Aktivnosti

 1. Uvodni sat
 2. Trikovi s kartama
 3. Trikovi sa špagama
 4. Trikovi s maramicama
 5. Kineske karike
 6. Optičke iluzije
 7. Stolne iluzije
 8. Figure od balona
 9. Rezime
 10. Improvizacije i rad na prezentaciji – nastup polaznika

Očekivani rezultati programa kod polaznika

 • razvijenije emocije i slika o sebi
 • razvijenija sitna i krupna motorika
 • usredotočenija pažnja
 • razvijenije psiho-motorne sposobnosti
 • osjećaj pripadanja, sigurnosti i autonomije, kompetencije
 • razvijen mehanizam suočavanja s tjeskobom, ljutnjom, depresijom, osjećajem odbijanja, nezadovoljstvom
 • razvijenije socijalne vještine
 • bolja komunikacija s okolinom
 • prihvaćanje ograničenja i iskorištavanja vlastite sposobnosti (pozitivni identitet)
 • jače povjerenje u sebe i druge
 • razvijene opće i posebne kreativne spoznajne sposobnosti (od opažajnih sposobnosti do umijeća i smjelosti za uočavanje i rješavanje kreativnih problema  kao izazova za zdrav razvoj osobnosti)

Autor i voditelj

DRAGUTIN JAPEC – mađioničar Japa godinama uspješno nasmijava i oduševljava kako djecu tako i odrasle. Uz nastupe i kreativne radionice često sudjeluje u humanitarnim akcijama.

KONTAKT

sanja.prnjak@centarcesarec.hr

 

MALI SVIJET TRIKOVA I ILUZIJE ➟ NOVOSTI