FonoKinoteka je glazbeni program kina Kinoteka koji u prostorima kina ugošćuje iznimne glazbenike, autore i kantautore te njihove projekte posvećene glazbi i zvuku.

 

 

Od travnja 2017. djelujemo u kinu Kinoteka koje je osamdesetih godina slovilo kao kultno zagrebačko okupljalište filmskih zaljubljenika, ali i pripadnika i ljubitelja svih grana umjetnosti. Glavna okosnica programa dvorane svakako ostaje film i filmsko stvaralaštvo, no želja nam je glazbenim programima, koja su uvijek bila i uvijek će biti motivator spajanja publike i umjetnika, dodatno potaknuti život kina Kinoteka kao inkubatora umjetnosti, potaknuti stvaranje kreativnog susretišta kulturne scene jedinstvenog umjetničkog naboja.

Otvorili smo vrata FonoKinoteke u kojoj predstavljamo mlade bendove i izvođače kao i njihove starije i puno iskusnije kolege koji su ostavili značajan trag na glazbenoj sceni. Osnovni kriterij za izbor izvođača uvijek je bio i uvijek će biti vrhunski umjetnički glazbeni izričaj.

Prvo izdanje FonoKinoteke održano je 1. prosinca 2017., a izvedeni su projekt Instalacija Šilo, svojevrsni hommage Zoranu Šiloviću – Šilu (1952.-1982.), skladatelju, pijanistu i autoru glazbe za predstave i performanse legendarnog Kugla glumišta te Preparirani projekt 3.0, koji se bavi istraživanjem zvuka i stvaranjem glazbe na prepariranim akustičkim i električnim instrumentima uz upotrebu elektronike i efekata.

Projekt Instalacija Šilo
Foto: Projekt Instalacija Šilo

Drugo izdanje FonoKinoteke održano je u petak, 26. siječnja 2018., a ugostilo je zagrebački bend Drvored uz koncert pod nazivom “Pogled kroz prozore”.  Bend francusko-hrvatskog sastava poznat po energičnim nastupima i osvježavajućem zvuku kojeg pogoni moćna brass sekcija u kinu Kinoteka je predstavio novi materijal uz svježe aranžmane prepoznatljivih hitova s hvaljenog prvog albuma “Arhelino” iz 2015.

Foto: Drvored

Drvored je osnovan 2010. godine. Njegovu deveteročlanu ekipu krasi iznimna fuzija žanrova koja se isprepliće kroz mnoštvo instrumenata, od harmonike i flaute preko violine i saksofona do trube i trombona. Njihova glazba objedinjuje šarm francuske šansone, energiju balkanske nostalgije i žustre ritmove ska rocka. Drvored je pravi mali orkestar koji ploveći kroz vrijeme i prostor, od obala Seine do obala Save, od Mediterana sve do daleke Jamajke, slušatelje nezaustavljivo vodi u novu dimenziju postojanja.

Na trećem izdanju FonoKinoteke 16. veljače 2018. održan je koncert Tamara Obrovac Quarteta. Tamara Obrovac Quartet jedna je od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija, s kojom je prije 20 godina prvi put predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem.

Foto: Tamara Obrovac

Od tada kvartet djeluje u neizmijenjenom sastavu kojeg čine: Tamara Obrovac (glas, skladbe), Matija Dedić (klavir), Krunoslav Levačić (bubnjevi) i Žiga Golob (kontrabas), a na koncertu u veljači, osim skladbi sa posljednjeg albuma “Ulika revival”, ovi izvrsni glazbenici izvest će i neke starije, neizdane skladbe kao i nekoliko novih, još neizvedenih Tamarinih skladbi.

U izvedbi rijetko izvođene skladbe “Endrigo blues” glazbenicima se pridružio i književnik Milan Rakovac, autor stihova posvećenih Sergiu Endrigu koje je uglazbila Tamara Obrovac. Milan Rakovac inače je i autor stihova jedne od najizvođenijih Tamarinih skladbi “Črno zlo” koja je doživjela nebrojene glazbene inkarnacije.

Tijekom 20 godina kvartet je obišao mnoštvo domaćih i regionalnih pozornica te održao čitav niz izvrsno prihvaćenih koncerata na nekima od najpoznatijih inozemnih jazz festivala i klubova (npr. Luneburger Jazz Nights, Jazzahead Bremen, Dusseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Jazz Festival Steyr, itd.), a njihov posljednji album “Ulika revival”, koji je izašao 2014. godine za švicarski Unit records, dobio je izvrsne kritike u mnoštvu relevantnih inozemnih jazz medija.

Na četvrtom izdanju FonoKinoteke, 23. ožujka 2018. održan je koncert Mikija Solusa. Nestašan šansonijer, reper i neobično zabavan provokator Zagrebačkoj publici predstavio je nove pjesme s duhovitim i originalnim tekstovima s posljednjeg albuma “Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama”, koji je ove godine ujedno i nominiran za nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma alternativne i klupske glazbe. Uz to, izveo je hitove s prošlih izdanja, kao što su “Hipster”, “Pun kufer”, “Život je palačinka” i “Mrtav je Johnny”, u potpuno novim cartoon-gypsy-jazz aranžmanima.

 

Foto: Miki Solus

Na petom izdanju FonoKinoteke, 20. travnja 2018. nastupio je legendarni zagrebački šansonijer i autor nekih od najprepoznatljivijih domaćih evergreena, Drago Diklić. Drago Diklić veliki je pjevač džezerskog šmeka, interpretator originalnog i prepoznatljivog vokalnog stila i autor pjesama koje su obilježile desetljeća kojih se danas s nostalgijom prisjećamo.

Foto: Drago Diklić
Foto: Drago Diklić

Na ove prostore uvezao je zvuke svojih glazbenih uzora Deana Martina, Sinatre i Nata Kinga Colea, a njegovi bezvremenski brojevi Još samo večeras, Oprosti volim te, Opet si plakala i Igra života idu u red najpopularnijih melodija svog vremena. Interpretacije i skladbe Drage Diklića i danas bez problema pronalaze svoje mjesto u fonotekama mlađih generacija ljubitelja kvalitetnog zvuka.

Šesto izdanje FonoKinoteke 25. svibnja 2018. rezervirano je bilo za Večer sjećanja na Miru Mance na kojoj su nastupili:  Cul-de-sac / orkestar za ubrzanu evoluciju 

Andreja & Rundek i ekipa “Ftičeki”

Brujači

Trobecove krušne peći

Franz Kafka ensamble

Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo

Foto: Večer sjećanja na Miru Mance, by Nikola Madunović
Foto: Večer sjećanja na Miru Mance, by Nikola Madunović

 Nastupi su uključili autorske vizualne intervencije multimedijalnog umjetnika Nikole Vincelja-Jinksa i slide-show Ivana Marušića – Klifa

Na sedmom izdanju FonoKinoteke 19. listopada 2018. nastupio je zagrebački alternativni rock bend Mnogi drugi. Mnogi Drugi osnovani su u Zagrebu, a u sadašnjoj formaciji nastupaju od 2014. godine. Tada ujedno i rade zaokret u akustične vode, gdje do danas uspješno rastu, lupaju i udaraju. Uz bogate akustične gitare, izražajan bas vokal i dinamičnu ritam sekciju, u njihovu glazbenu priču sjajno se uklapa “haustorovska” truba, a brass sekcija jednako se dobro zaokružuje trombonom. Sviraju po raznim klubovima i festivalima, dok su na Špancirfestu ujedno bili i predgrupa Manu Chao. Album prvijenac simboličnog naziva “Prvi” izlazi krajem 2017. godine za Croatia Records i nailazi na odličan odaziv publike i kritike.

Kao uvertira u koncert premijerno je prikazan dokumentarni film Anite Nadj o Mnogim Drugima, malom bendu velikog srca Dok nas glazba ne rastavi . Film prati sedmoricu članova benda Mnogi Drugi u njihovom pomaknutom svijetu punom melodija i igre riječima, kroz tri godine festivala i klupskih svirki. Razgovori s dečkima iz benda popraćeni su snimkama s koncerata te situacijama prije i poslije istih.

Foto: Mnogi Drugi
Foto: Mnogi Drugi

Osmo izdanje FonoKinoteke održano je 17. studenoga 2018. na kojem je nastupila sve popularnija indie rock četvorka predvođena Filipom Riđičkim – Lika Kolorado

Dolaze iz različitih glazbenih priča i ispred njih je sjajna budućnost. Stvaraju glazbu na tragu indie rock i britpop bendova ’90-ih, osvajaju publiku zaraznim i radiofoničnim zvukom, ali i odličnim live nastupima. U kratkom vremenu ostvarili su zapažene uspjehe – okitili su se titulom najboljeg mladog benda Ha|Ge|eF-a, proslavili se energičnim nastupima na svim relevantnim pozornicama u Hrvatskoj i odradili zapaženu regionalnu festivalsku turneju.

Osnovani su 2016. godine u današnjem sastavu – Ana Jelić (bas), Filip Riđički (vokal), Vanja Senčar (gitara) i Pavle Gulić (bubanj). Ove godine izdaju album prvijenac Smiješ zaurlat (Classic Records) koji se može pohvaliti singlovima koji se ne skidaju s radijskih i kućnih playlista. Bend trenutno radi na novom materijalu, a neke nove stvari premijerno su odsvirali pred publikom kina Kinoteka.

Foto: Lika Kolorado
Foto: Lika Kolorado

Ovim koncertom zapravo zaokružujemo prvi album i okrećemo se novim stvarima. Drugi album je napola gotov, ali te pjesme nisu nikada odsvirane pred ljudima – sada su zglancane i jako se veselim reakcijama. Kada mlatiš po pjesmama predugo izgubiš svu subjektivnost, ne znaš više što valja, a što bi šiknuo kroz žaluzine. Sada idu pred ljude, držimo fige. Oko pet, šest novih pjesama čuvamo za 17. studeni – koja preživi, pričat’ će. Jedna od njih je prva singlica s druge ploče, no prije nje reizdajemo pjesmu Kralj koja je već godinu i pol vani, ali nekako osjećamo da smo joj dužni dati više vjetra u leđa. A i nikad nismo svirali u kinu. Dobar filing. Nekako filmski. “ – izjavio je Filip Riđički povodom nastupa u Kinoteci.

Deveto izdanje posvećeno istraživanju glazbe i zvuka obilježila je Isabel, a događanje je održano 27. i 28. prosinca 2018. godine kao skriveni i nenajavljeni projekt.

“Moja ideja bila je predstaviti u lik pod nazivom” KOJEJA”, potpuno obučen u krinolinu iz XVIII. stoljeća,  svirajući Bachove sonate i partite za solo violinu, kao da je to automatizacija tog istog razdoblja kada su stvoreni (usp. Vaucanson, ili Jacquet-Drozove).
To je zahtijevalo potpuno obnavljanje tehničkog i estetskog pristupa ovog monumentalnog opusa naše zapadne kulture. Projekt se ponudio ovom mjestu i njegovoj potencijalnoj javnosti kao iznenađujući dar u vrijeme Adventa“.

Foto: Isabel
Foto: Isabel, by Tomislav Sporiš