Rad na lutkarskom intenzivu bit će segmentiran u tri dijela: prvi dio radionica bit će posvećen izradi skica i lutaka, pri čemu će naglasak biti na lutkama zijevalicama i ginjolima, budući da njihova izrada nije tehnički zahtjevna, dok su mogućnosti primjene i izražavanja brojne.

U drugome dijelu radionica  polaznicima će biti objašnjene i praktično pokazane osnovne tehnike lutkarske animacije, kao i animacije predmeta i dijelova tijela, kako bi, u suradnji s voditeljima, djeca mogla te spoznaje primijeniti u svojem radu na trećem segmentu radionica koji će biti posvećen radu na pričama, tj. na prezentaciji naučenog uz pomoć priče koju će djeca sama ispričati i  izvesti uz pomoć lutaka.

Osim lutaka, djeca će u radu na pričama koristiti i svakodnevne predmete, poput olovke, kape…, te animirali prste ili ruke, kako bi uz pomoć lutaka koje su sami napravili i tehnika koje su svladali u stvarnosti izveli nešto što potječe iz njihove mašte.

Osnovna sastavnica programa je dramska igra kroz koju se djeca oslobađaju, kreiraju ali i uče.

 

REFERENCE VODITELJA:

 

Petra Bokić

Petra Bokić rođena je 17.07.1981 godine. 2006. godine stječe diplomu na Pedagoškoj Akademiji kao dipl. Odgajateljica predškolske djece.

Od 2000. godine aktivno se bavi kazališnom umjetnosti kao glumica, lutkarica, redateljica i cirkuska umjetnica- klaunesa.

  1. stječe zvanje dramske pedagoginje i aktivno se bavi dramskom i cirkuskom pedagogijom za djecu i odrasle.

Surađuje s raznim udrugama i institucijama kao voditeljica dramsko pedagoških aktivnosti (Centar za kulturu August Cesarec, CK Peščenica, Kazalište Dubrava, udruga Roda, udruga Attack, RCT…)

2011 godine postaje članica udruge Crveni Nosovi klaunovi doktori te započinje s radom u udruzi kao klunesa i umjetnička asistentica.

Jedna je od osnivačica Kazališta sjena Tripstih koji stvara predstave za djecu i odrasle. Unutar Tripstiha ostvaruje s kolegama platformu Mala kulturna scena za djecu, kroz program Autonomnog kulturnog centra. Također sudjeluje u ideji i provedbi Festivala Grafoskopa.

Konstantno se školuje na Internacionalnoj školi  Humora u Beču kod vrhunskih majstora cirkuske, izvedbene umjetnosti.

Svoju edukaciju ostvaruje i u zemlji na području psihologije, pedagogije, sociologije.

2016 godine postaje članicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika HDDU-a.

Jedna je od pokretačica kazališta sjena Trtipstih koji rade predstave za djecu i odrasle, edukacije, organiziraju festival Grafoskopa te sudjeluju u raznim umjetničkim projektima .

Usko surađuje s teatrom Pocco Locco, Tvornicom Lutaka, redateljima Mariem Kovačem, Bobom Jelčićem, Sanjom Tropp.

 

 

Morana Dolenc

Morana Dolenc Diplomirala je teatrologiju ne Sorbonni 2008. g. i završila Ecole Nationale Superieure des Arts de la Marionnette 2005.god u Charleville –Mezieresu u Francuskoj. Od 2008. glumi i režira u brojnim kazališnim projektima u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Bila je uključena u mnogobrojne humanitarne projekte i producira PIF – međunarodni festival kazališta lutaka od 2009. do 2012. g. 2012. g 2013. osniva umjetničku organizaciju Lutkarska organizacija koju fakat trebamo- LOFT. Od 2015. je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Vodi mnogobrojne radionice na fakultetima, školama, vrtićima, kao i za projekte Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Članica je HC UNIMA od 2000.g i HC ASSITEJ od 2013.g. 2017.g. postaje članica Upravnog odbora HC ASSITEJ. Profesorica je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

 

Nagrade:

  1. nagrada za animaciju u predstavi „Ronilac bisera“ na 47. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u

 

  1. nagrada za najbolju glumu i animaciju u predstavi „Ronilac bisera“ na 25. SLUK-u nagrada Dječjeg prosudbenog odbora za najbolju predstavu „Ronilac bisera“ na 25. SLUK-u
  2. nagrada za izvedbeni tekst autorskom timu predstave „S razlogom“ Kazališne

družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada za režiju predstave „S razlogom“ Kazališne družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada za najbolju predstavu u cjelini „S razlogom“ Kazališne družine Pinklec i Loft-a na 20.Susretima Hrvatskog Centra Assitej u Čakovcu nagrada dječjeg žirija ”25 zlatih zvezdic” predstavi ”S razlogom” na 28. Međunarodnom lutkarskom festivalu „Poletni lutkovni pristan“ u Mariboru, Slovenija

  1. nagrada za promicanje neverbalnog kazališnog izričaja na 18. Naj, naj, naj

festivalu GK Žar ptica u Zagrebu nagrada publike “Dobro drvo“ za predstavu „Tonka Bontonka“ Scene Gorica na 24. Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanki, Srbija

  1. 1. nagrada dječjeg žirija predstavi „ S razlogom“ na 15. Dječji kazališni festival

Pozorište Zvezdarište, Beograd, Srbija

 

Kontakt

ivana.market@centarcesarec.hr


Sve radionice za polaznike su BESPLATNE i sav materijal je osiguran.

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba.

 

LUTKARSKA RADIONICA ➟ NOVOSTI