Uvodni seminar za pripovjedače (18+) – dio projekta Bajoslovna baština

Bajke (narodne bajke i priče, tradicionalne priče, mitovi i legende) narodno su blago prisutno u svim narodima svijeta, stoljećima, čak i tisućljećima usmenom predajom održavane na životu, ponajprije pripovijedano samo odraslima, odgajajući generacije ljudi u najvišim vrijednostima čovječanstva i razvoja čovjeka i njegovog bića. Razvojem tehnologije prvo se zanemaruje živa riječ pripovijedanja, potom i same bajke i priče te vremenom postaju samo blijedi odraz prošlosti kao literarni spomen kulturnog podrijetla.

Bajke su nepregledni izvor mašte. Bajke potiču maštu, razvijaju je, uče nas. Slušajući bajke dijete razvija bogat unutrašnji život, vrlo aktivan i vrlo poticajan za njegov kasniji razvoj kao individualca. Slušajući dobro i pravilno izgovorenu riječ, kroz poetičnost bajke dijete prima ravno iz ‘izvora’, oblikujući time i svoj vlastiti svijet, svoju vlastitu riječ i govor. Seminar Važnosti bajki i umijeću pripovijedanja je zamišljen kao poticaj pedagozima, nastavnicima i profesorima, kao i roditeljima, u radu s djecom i mladima.

Tijek seminara

  • Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki
  • Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)
  • Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)
  • Bajka
  • Vježba memorije u slikama Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj
  • Rad s djecom i mladima (igrokazi, predstave)
  • Vježba pripovijedanja
  • Poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe)
  • Odabir najvažnijih trenutaka u bajci
  • Vježba igrokaza

Autorica i voditeljica

Jasna Held, jedina profesionalna pripovjedačica narodnih bajki u Hrvatskoj.

Rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica.

Godine 2004. sudjelovala je na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj, a zatim je nastupala u Austriji i Njemačkoj, na festivalima pripovijedanja bajki i priča u Njemačkoj i Velikoj Britaniji («Im Fluss Der Worte», «Beyond The Border», «Zwischen-Zeiten»), u Švicarskoj te po Velikoj Britaniji na festivalima «At The Edge».

Od strane renomiranog pripovjedačkog teatra iz Velike Britanije uvrštena je među 10 odličnih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije

Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te je u Zagrebu održala više radionica/seminara odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a te Agencije za odgoj i obrazovanje, a na temu «Pripovijedanje bajki i priča».

Kontakt

ivana.market@centarcesarec.hr

 

VAŽNOST BAJKI I UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA ➟ NOVOSTI

BAJOSLOVNA BAŠTINA ➟ NOVOSTI