Kazalište pripovijedanja u izvođenju pripovjedačice Jasne Held

Projekt Bajoslovna baština provodi se u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca od 2009.godine. Predmet našeg zanimanja hrvatske su narodne bajke ali i bajke i tradicije drugih naroda. Upoznavajući polaznike s bogatstvom i raznolikošću tradicija pridonosimo očuvanju i širenju vrednota hrvatske kulture, koja je sastavni dio raznolikog mozaika europske baštine.

Narodne bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima su prenošene riječju pripovjedača, pomažući ljudima u spoznaji svijeta i vlastitog bitka. U današnja vremena kompjuterizacije, tehnološke materijalizacije i socijalnog otuđenja, pripovijedanje bajki i priča doživljava svoj procvat. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitavog čovječanstva, nanovo oživljuje u dušama djece i odraslih. One nas vraćaju na prapočetak i pomažu nam suočavati se s onim «sada», kako bismo mogli kreativno živjeti i stvarati novo «sutra».

Kazalište pripovijedanja jedinstven je umjetnički i kulturni doživljaj u kojem se, ono što se zbiva, ne događa izvana već u unutarnjosti svakog slušatelja.

Jasna Held kao pripovjedačica nastupa širom Hrvatske, nudeći nastupe kazališta pripovijedanja prvenstveno odgojnim ustanovama. Program ima pozitivno mišljenje i preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje kao i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.

Projekt Bajoslovna baština realizira se uz sufinanciranje Grada Zagreba.

 

Autorica i voditeljica Jasna Held

  • Rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica.
  • Od 2004. godine nastupa na brojnim međunarodnim festivalima pripovijedanja. Od strane renomiranog pripovjedačkog teatra iz Velike Britanije uvrštena je među 10 odličnih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije
  • Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te je u Zagrebu održala više radionica/seminara odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a te Agencije za odgoj i obrazovanje, a na temu «Pripovijedanje bajki i priča».

 

Kontakt

ivana.market@centarcesarec.hr

 

BAJOSLOVNA BAŠTINA ➟ NOVOSTI