Projekt BAJOSLOVNA BAŠTINA provodi se od 2009.godine. Predmet našeg zanimanja hrvatske su narodne bajke ali i bajke i tradicije drugih naroda. Upoznavajući polaznike s bogatstvom i raznolikošću tradicija pridonijet ćemo očuvanju i širenju vrednota hrvatske kulture, koja je sastavni dio raznolikog mozaika europske baštine.

Usmeno pripovijedanje, narodne bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima su prenošene riječju pripovjedača, pomažući ljudima u spoznaji svijeta i vlastitog bitka. Prema svojim tematikama, bajke su stvarane upravo za određenu dobnu skupinu te se u njima kriju odgovori na mnoga životna pitanja, kao i mudrosti, savjeti, putokazi. U današnja vremena kompjuterizacije, tehnološke materijalizacije i socijalnog otuđenja, pripovijedanje bajki i priča doživljava svoj procvat. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitavog čovječanstva, ponovo oživljuje u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak i pomažući nam suočavati se s onim «sada», da bi mogli kreativno živjeti i stvarati novo «sutra».

U 2020.g. nastavit ćemo suradnju s Jasnom Held, jedinom profesionalnom pripovjedačicom bajki u Hrvatskoj. Organizirat ćemo nekoliko pripovijedanja bajki (u dječjim vrtićima, školama, bolnicama), uvodni i napredni intenziv za pripovjedače, radionicu izrade svilenih slika.

UVODNI INTENZIV „VAŽNOST NARODNIH BAJKII UMIJEĆE PRIPOVIJEDANJA“

 

Uvod u svijet bajki i priča (narodne tradicije), atmosfera bajki

Kultura govora (umijeće pripovijedanja i umijeće slušanja)

Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike, imaginacija, riječ i govor)

Bajka

Vježba memorije u slikama

Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj

Rad s djecom i mladima (igrokazi, predstave)

Vježba pripovijedanja

Poezija govora, vježba (uključujući i govorne vježbe)

Odabir najvažnijih trenutaka u bajci

Vježba igrokaza

 

NAPREDNI INTEZIV „ČUDESNI BROKAT“

 

Uvod

Bajka

Vježbe memorije

Pričanje osobnih priča

Govorne vježbe

Vježbe disanja

Glasovne vježbe

Vježbe slika u pokretu

Vježbe pričanja improviziranih priča po zadanim slikama

Vježbe izražavanja

Vježbe pripovijedanja

 

RADIONICA IZRADE ‘SVILENIH’ SLIKA

 

Uvod u svijet bajki i priča ( narodne tradicije)

Kultura govora (pričanje i slušanje)

Atmosfera bajki

Važnost bajki u odgoju i odrastanju (slike,imaginacija,riječ i govor)

Bajka

Vježba memorije u slikama

Razgovor o bajci, simbolika, ritam, doživljaj, točka preokreta, razvoj

Izrada jednostavnih slika od transparentnog papira

 

Tijekom radionice izradit ćemo slike od svilenog, transparentnog papira u boji, oslikavajući osnovne scene iz bajke.

Crtanjem slika iz bajke, neposredno iz svijeta mašte, stvaramo. Vježba nas unosi dublje u bajku i priprema za izradu sa svilenim papirom.

Radi se sa svilenim papirom na osjetljivom paus papiru,.

Gotove slike imaju najviše efekta  pod svjetlošću (sunčanom-namještene na prozoru-ili umjetnom). Na kraju, sami, uz svoje slike, pripovijedamo bajku.

 

 

REFERENCE VODITELJA:

Jasna Held

Rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica.

Godine 2004. sudjelovala je na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj, a zatim je nastupala u Austriji i Njemačkoj, na festivalima pripovijedanja bajki i priča u Njemačkoj i Velikoj Britaniji («Im Fluss Der Worte», «Beyond The Border», «Zwischen-Zeiten»), u Švicarskoj te po Velikoj Britaniji na festivalima «At The Edge». Na svim tim nastupima pripovijedala je tradicionalne priče i bajke odraslima, na engleskom jeziku.

Od strane renomiranog pripovjedačkog teatra iz Velike Britanije uvrštena je među 10 odličnih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije

Od 2005. do 2008. nastupala je s lutkarskim predstavama (njene autorske priče) i predstavama pripovijedanja narodnih bajki i priča. Od 2009. nastupa samo s predstavama pripovijedanja. 2008. godine sa svojim je lutkarskim kazalištem i pripovijedanjem bajki i priča za djecu i odrasle nastupala na «BOK» Festivalu u Bjelovaru, a s nastupima pripovijedanja iste na Legendfestu, Pićan, Istra te na Ogulinskom festivalu bajki.

Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te je u Zagrebu održala više radionica/seminara odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a te Agencije za odgoj i obrazovanje, a na temu «Pripovijedanje bajki i priča».

 

 

Kontakt

ivana.market@centarcesarec.hr

 

BAJOSLOVNA BAŠTINA ➟ NOVOSTI