Program Četvrt filma organizira se već godinama, a želja nam svake godine obogatiti program povećanjem brojem događanja/projekcija kao i popratnih programa s ciljem kontinuiranog povećanja sadržaja kvartovske kulturne ponude.

Filmske projekcije na otvorenom stvaraju poseban doživljaj za brojne posjetitelje, omogućavajući im da uživaju u filmovima na otvorenom prostoru i u prirodnom okruženju. Dolazak kina na lokaciju okupljanja građana pridonosi osjećaju zajedništva i povezanosti, stvarajući atmosferu u kojoj se ljudi mogu opustiti i uživati u zajedničkom iskustvu.

Ne nudimo alternativno kino, nego kvartovsko kino kao alternativu, dajemo mogućnost besplatnog, zajedničkog gledanja filma stanovnika kvarta na velikom platnu, uz brojne popratne sadržaje kojima se naš Centar predstavlja.

Svjesni važnosti i kvalitete hrvatske kinoprodukcije, u dio programa kino večeri pod zvijezdama želimo uvrstiti i ponajbolje hrvatske kratkometražne i dugometražne uratke kroz suradnje s udrugama, revijama i festivalima hrvatskog filma i videa.

 

Osim što pruža zabavu, ova inicijativa ima i širi društveni utjecaj.

Predstavljanje programa Centra za kulturu zajedno s projekcijama filmova na otvorenom rezultira podizanjem društvene važnosti gradskih parkova kao javnih prostora. Parkovi postaju središta okupljanja i susreta građana, a time se jača njihova uloga kao mjesta za interakciju, kulturnu razmjenu i stvaranje zajedničkih iskustava.

 

Cilj popratnih sadržaja uz filmske projekcije je aktivno poticati sudjelovanje građana u umjetničkim radionicama. Njime se pruža mogućnost građanima da se uključe u program i doprinesu svojim idejama, talentima i energijom. Time se promovira participacija građana u kulturnim događanjima, što rezultira bogatijim i raznolikijim kulturnim životom u zajednici.

 

Ciljevi programa:

 

Promicanje audio-vizualnog stvaralaštva.

Povećanje zainteresiranosti građana za filmsku umjetnost.

Aktivno poticanje kreativnog izričaja i umjetničkog stvaralaštva.

Razvijanje i promoviranje filmske kulture na svim razinama i kod svih dobnih skupina. Promoviranje i vidljivost kinoprikazivačke djelatnosti, razvoj publike te poboljšanje konkurentnost kina.

Podizanje društvene važnost kina kao javnog prostora koji je pristupačan svim građanima.

 

Program Četvrt filma pridonosi razvoju kulture grada Zagreba tako što osnažuje građane da prepoznaju važnost kulture, omogućava im kvalitetno provođenje slobodnog vremena te stvara okruženje koje potiče kulturnu raznolikost i stvaralaštvo.

Centar za kulturu i film August Cesarec ovim projektom želi na prostoru gradske četvrti Črnomerec proširiti kvartovsku kulturnu ponudu sadržaja, povećati kvalitetu života građana u gradskoj četvrti Črnomerec, povećati interakciju među građanima koji žive u lokalnoj sredini, potaknuti građane na uključivanje, kao i na korištenje potencijala lokalnog, javnog i profitnog sektora u svrhu razvoja lokalne zajednice.