Ciklus likovnih radionica inspiriranih stvaralaštvom Vjenceslava Richtera

 

Zbirka Richter (kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu) i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca već godinama surađuju na različitim edukativnim programima za djecu i mlade s ciljem razvoja kreativnosti i usvajanja znanja o suvremenoj likovnoj umjetnosti, dizajnu i arhitekturi.

KLIK na kulturni krajolik – 21. edukativna muzejska akcija – potaknula nas je i 2016. godine na suradnju uz edukativni projekt za djecu i mlade pod nazivom EKSPERIMENTALNI ATELJE 2016.

Riječ je o projektu inspiriranom umjetničkim pokretom EXAT 51 (Eksperimentalni atelje osnovan 1951. godine), koji se zalagao za ravnopravnost i sintezu svih područja likovnih umjetnosti s naglaskom na eksperimentalan, kreativan i istraživački pristup radu.

Jedan od osnivača i članova grupe EXAT 51 bio je i naš veliki arhitekt, urbanist, slikar, kipar, crtač, scenograf i dizajner Vjenceslav Richter.

Svoja vrijedna djela i obiteljsku kuću koju je sam projektirao i u kojoj je stvarao ostavio je Gradu Zagrebu. Danas se u ovoj kući na Vrhovcu 38 nalazi Zbirka Richter kojom upravlja Muzej suvremene umjetnosti.

Inspirirani vrhunskim umjetničkim djelima, eksperimentiranjima i istraživanjima Vjenceslava Richtera, ove godine pokrenuli smo edukativni projekt pod nazivom EKSPERIMENTALNI ATELJE 2016. koji se sastojao od niza likovnih radionica namijenjenih učenicima viših razreda osnovnih škola.

U likovnim radionicama sudjelovalo je oko 400 učenika osnovnih škola s područja Črnomerca: OŠ Pavleka Miškine, OŠ Petra Zrinskog, OŠ Medvedgrad i OŠ Otona Ivekovića, a radionice su se održavale na više lokacija na području Črnomerca. Dio radionica održan je u Zbirci Richter, zatim u školama i knjižnici Vladimira Nazora

Eksperimentirajući s raznim materijalima došli smo do zanimljivih rješenja koja su građani mogli vidjeti na izložbi radova 18. 5. 2016. u Zbirci Richter i na frekventnim točkama kvarta Črnomerec koje na karti kulturnog krajolika zapadnoga dijela grada čine veliko slovo R.

Ovom akcijom željeli smo skrenuti pozornost javnosti na naše djelovanje, uljepšati kvart te pozvati građane na umjetnički aktivizam i stvaranje.

Projekt je prepoznat i realiziran uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

 

IZLOŽBE RADOVA EKSPERIMENTALNI ATELJE 2016

  • 5. – 18. 6. 2016. – Zbirka Richter, Vrhovec 38
  • 5. – 8. 7. 2016. – Izlog Mjesnog odbora Jelenovac i Mjesnog odbora Šestinski dol – Vrhovec, Ilica 181
  • 5. – 2. 6. 2016. – Izlog knjižnice Vladimira Nazora, Vodovodna ulica 13
  • 5. – 18. 7. 2016. – Općina Črnomerec, Trg Francuske Republike 15, 1. i 2. kat
  • 5. – 8. 7. 2016. – Izlog Udruge Vojne policije iz Domovinskog rata, Ilica 188
  • 9. – 2. 11. 2016. – Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Ilica 227/1

 

Kontakt

ivana.market@centarcesarec.hr

 

EKSPERIMENTALNI ATELJE 2016 ➟ NOVOSTI