LOKACIJA | Kordunska 1, 10000 Zagreb

 

Od ožujka 2017. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca postaje korisnikom prostora i upravlja programom kina Kinoteke.

Zgrada u kojoj se nalazi dvorana izgrađena je 1941. godine i već u okviru Katoličkog doma, počelo se s filmskom prikazivačkom djelatnošću. Kasnije, prostorom je upravljao Centar za film i filmsku kulturu Narodnog sveučilišta grada Zagreba, zatim od cca 1974. se prikazivao kinotečin program u suradnji s jugoslavenskom Kinotekom. S Domovinskim ratom, prekidom suradnje s jugoslavenskom kinotekom i prelaskom prostora na upravljanje Filmoteci 16, odnosno Zagreb filmu, nakon njihovog spajanja, počeo se prikazivati suvremeni repertoarni program, no ipak su za prikazivanje u Kinoteci sustavno birani kvalitetniji naslovi. Kino funkcionira sve do zadnje projekcije 21. 12. 2005. nakon čega je prostor vraćen originalnom vlasniku – Župi Sv. Blaža, pod čijim upravljanjem od 2006. do danas, a prostor je korišten u edukativne svrhe i predstave za djecu.

Kinoteka je svoj status kultnog mjesta za filmofile ostvarila raznolikošću i kvalitetom filmskog programa kroz sve upravljačke strukture u svojoj povijesti, a prostor kafića u predvorju kino dvorane još uvijek odiše specifičnim ozračjem plemenite patine u polu-skrivenom ambijentu koji ima svoje neizbrisivo mjesto u bilu zagrebačkog društvenog života.