Povodom obilježavanja 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić Mažuranić u 2024. godini obrađivat ćemo pripovijetku Regoč iz zbirke Priče iz davnine koja se nalazi u lektiri za učenike 4. razreda osnovne škole. Ciklus radionica u OŠ Medvedgrad započet ćemo čitanjem, pripovijedanjem i slušanjem pripovijetke te razgovorom o elementima djela, likovima, njihovim odnosima, porukama, ideji djela…Polaznici će zatim u kombiniranim likovnim tehnikama prikazivati likove i mjesta događaja iz pripovijetke. Iz dobivenih vizuala i odabira najvažnijih elemenata u priči kreirat će se tekst i kazališna predstava u kombinaciji teatra sjena i pripovjednog kazališta.

Kazalište sjena vrlo je star oblik kazališta kojeg su poznavali i prakticirali još naši davni preci u spiljama promatrajući čudesan ples sjena po zidovima. Istočni narodi poznaju kazalište sjena već tisuću godina. Vrlo je jednostavno i lako dostupno svima te je za njegovu izvedbu dovoljna zamračena prostorija, izvor svjetla, platno, lutkar, lutke i publika. U kazalištu sjena platno (paravan) je okrenut prema publici. Iza njega se nalazi svjetlo, te lutke koje se stavljaju između svjetla i platna. Publika vidi dobivenu sjenu na ekranu. Lutkar animira lutku tako da se ne vidi, budući se nalazi ispred, iza ili pored svjetla. Uz pomoć mašte i vještine lutkara stvaraju se začudni oblici koji potiču imaginativnost svakog gledatelja.

Kazalište sjena svojevrsna je preteča televizije i njegov je izraz sličan mediju animiranog filma. Kazalište sjena može se koristiti kao rješenje za cijelu predstavu ili kao element u kombinaciji s drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama. Pogodno je za izvođenje u malim, kao i u velikim, skupinama djece i odraslih.

 

REFERENCE VODITELJA:

Helena Grčić (OŠ Medvedgrad), Darja Mrđen (OŠ Medvedgrad), Ivana Market (CKF A.Cesarca)

Jasna Held – rođena je i živi u Dubrovniku. Od 1994. godine nastupa kao pripovjedačica bajki i priča te lutkarica. Godine 2004. sudjelovala je na susretu Europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj, a zatim je nastupala u Austriji i Njemačkoj, na festivalima pripovijedanja bajki i priča u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj. Na svim tim nastupima pripovijedala je tradicionalne priče i bajke odraslima, na engleskom jeziku.

Od strane renomiranog pripovjedačkog teatra iz Velike Britanije uvrštena je među 10 odličnih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije.

Od 2005 – 2008. godine nastupala je s lutkarskim predstavama (njene autorske priče) i predstavama pripovijedanja narodnih bajki i priča. Od 2009. godine nastupa samo s predstavama pripovijedanja. 2008. godine sa svojim je lutkarskim kazalištem i pripovijedanjem bajki i priča za djecu i odrasle nastupala na BOK Festivalu u Bjelovaru, a s nastupima pripovijedanja na Legendfestu, Ogulinskom festivalu bajki….

Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te je u Zagrebu održala više radionica/seminara odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a te Agencije za odgoj i obrazovanje, a na temu Pripovijedanje bajki i priča.

Petra Bokić – kazališna i cirkuska umjetnica koja živi i provodi misiju Crvenih Nosova klaunovadoktora. Petra se nakon dugog niza godina bavljenja kazalištem susrela s umjetničkom tehnikom kazališnog klauna te otkrila područje u kojem se zaustavila i u kojem se već 15 godina razvija.

Osim izvedbene umjetnosti kazališnog klauna, glume i lutkarstva, bavi se i pedagoškim radom gdje kao dramsko cirkuska pedagoginja provodi radionice i edukacije za djecu i odrasle, amatere i profesionalce.

Članica je udruge Cirkorama koja promovira i razvija suvremeni cirkus u Hrvatskoj kroz razne manifestacije, festivale, profesionane predstave i pedagoški rad.

Prije 20 godine krenula se baviti i proučavati svijet kazališta sjena gdje sa svojom skupinom kazalište sjena Tripstih uz performanse, edukaciju, predstave, zadnjih godina organiziraju i multimedijalni festival posvećen svjetlu, sjeni te analognoj umjetnosti Festival Grafoskopa.

2016. godine postaje članicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika HDDU-a.