Program  Otvoreni atelje namijenjen je korisnicima iz populacije treće životne dobi sa ciljem  poticanja kreativnog izražavanja i stvaralaštva.

Program se provodi treću godinu za redom, a sastoji se od zadataka po promatranju, sjećanju i po mašti uključujući razne likovne tehnike kao što su olovke, olovke u boji, flomasteri, tuš, pastele, ugljen, akvarel, tempere, akrili, kolaž te oblikovanje u papiru ili nekom drugom materijalu što ovisi o interesu i sposobnostima korisnika.

Ovim projektom korisnike se uz stručno vodstvo želi uključiti u likovne radionice kroz koje će se moći kreativno izraziti i upotpuniti svoje slobodno vrijeme.

Također, ostvaruje se održavanje i razvijanje funkcije pamćenja putem crtačkih zadataka, logičkog zaključivanja te razvijanja mašte i stjecanje na taj način samopouzdanja. Kroz ovakav koncept radionica korisnici dobivaju priliku ostvariti određene praktične vještine i socijalne kontakte, a nije zanemariva ni činjenica da je program za korisnike besplatan.

Likovna radionica Otvoreni atelje sastoji se od zadataka po promatranju, sjećanju i po mašti uključujući razne likovne tehnike kao što su olovke, olovke u boji, flomasteri, tuš, pastele, ugljen, akvarel, tempere, akrili, kolaž te oblikovanje u papiru ili nekom drugom materijalu što ovisi o interesu i sposobnostima korisnika.

Naglasak je na individualnom pristupu svakom polazniku, buđenju kreativnosti, razvoju potencijala, stjecanju vještina i stvaranju dobrog osjećaja. Voditelj kroz zajednički rad, na temelju kreativnosti, angažiranosti i otvorenosti eksperimentiranju pokušava ući u senzibilitet svakog polaznika, te ga na temelju toga usmjeravati.

Tako se polaznici povezuju s onim što nose u sebi i uživaju u kreativnom procesu stvaranja. Kroz ugodnu i inspirativnu atmosferu u grupi stvara se blizak odnos voditelja i polaznika.

Kroz kreativan rad potiče se razvoj likovnog stvaralaštva te najbitnije pružena je besplatna mogućnost i prilika da putem stručnog vođenja korisnici  treće životne dobi otkriju svoje talente i sposobnosti likovnog izražavanja. Time se doprinosi smanjenju socijalne isključenosti pripadnika socijalno ranjivih skupina društva i na ovaj način ih se aktivno uključuje u zajednicu i omogućuje im se ostvarivanje prava na kulturu.

 

RADOST STVARANJA ➟ NOVOSTI