Projekt Zagrebi Zagreb u fokusu ima istraživanje nematerijalne kulturne baštine i tradiciju zagrebačkih kvartova s naglaskom na posebnosti Gradske četvrti Črnomerec (Kustošija, Vrapče, Medvedgrad, Jelenovac, Šestinski dol…), kao i na potencijalu  da u perspektivi projekt može obuhvatiti i ostale kvartove i kulturne centre.

Projekt se provodi putem brojnih aktivnosti kao što su predavanja, radionice, prezentacije, izložbe, pripovijedanje priča i legendi, radionice redizajna baštinskih elemenata, prikupljanje audio zapisa starijih sugrađana…

Suradnjom organizacija u kulturi (centri za kulturu, Knjižnice grada Zagreba, Etnografski muzej Zagreb), Zajednice folklornog amaterizma grada Zagreba kao i lokalnih udruga koje se bave očuvanjem i promocijom baštine Črnomerca, mjesnih odbora Gradske četvrti Črnomerec te participativnim uključivanjem građana i lokalne zajednice, postiže se sinergija djelovanja i podizanje svijesti usmjerene na širu javnost.

Od iznimne je važnosti novim naraštajima omogućiti razumijevanje kulturnog nasljeđa te valorizaciju kulturnih dobara i održivo korištenje baštinom. S ciljem očuvanja i približavanja baštine mlađim generacijama, moguće je neke njezine segmente reinterpretirati i redizajnirati. Na taj način približavamo baštinu većem broju korisnika te pridonosimo obogaćivanju turističke ponude grada Zagreba.

Inspirirani legendama o nastanku imena Zagreb naš smo projekt nazvali Zagrebi Zagreb.

Prema najpoznatijoj legendi koju je zabilježio Ivan Krstitelj Tkalčić ovuda je u vrijeme suše prolazio ban s vojskom. Pritom je naišao na izvor vode pored kojeg je sjedila djevojka Manda. Žedan ban dovikne djevojci „Mandušo, zagrabi!” Odatle potječe ime tog izvora Manduševac, po djevojci Mandi, a grad je prozvan Zagreb, od glagola „zagrabiti”.

Druga teorija kaže da ime grada Zagreba dolazi od glagola zagrepsti, tj. ukopati. 

Prema trećoj teoriji ime Zagreb dovodi se u vezu sa starim hrvatskim imenom za obalu “b(e)reg”, koji se i danas koristi u općini Krašić, gdje Zagreb često nazivaju “Zabregom”.

U potrazi za nematerijalnom kulturnom baštinom Zagreba grebući ispod površine skidamo slojeve i u prošlosti otkrivamo ljepotu raznolikosti običaja, vjerovanja, pjesama, plesova, priča… Upravo su te priče i taj identitet i nas oblikovali. Zato je izuzetno važno njihovo osvještavanje i očuvanje za buduće generacije. Gledajući unatrag, lakše se suočavamo s onime sada, te nam prošlost pomaže kako bismo mogli u budućnosti kvalitetno i kreativno živjeti i stvarati novo sutra.

Suzvučje glasova koje postoji u naslovu Zagrebi Zagreb govori o slaganju, podudaranju, skladu koje i mi ovim projektom želimo postići.

U našem radu posežemo za raznim izvorima, pristupima, materijalima, načinima prezentacije…Pritom pozivamo i građane na aktivno sudjelovanje, traganje, otkrivanje, učenje…zagrebimo i zagrabimo Zagreb zajedno!

Kontakt:

Ivana Market ivana.market@centarcesarec.hr.