kvARTopis

 Projekt obuhvaća radionice, izložbe, glazbene i kazališne nastupe, filmske i video projekcije, performanse i dr. kulturne razmjene, čitaonice, pričaonice, predstavljanje knjiga, tribine i predavanja.

Društveno angažirane kulturne aktivnosti, programi koji populariziraju kulturu i umjetnost približavajući je velikom broju građana

Okupljanje djece i mladeži, ali i svih dobnih skupina te otvaranje mogućnosti za kreativno provođenje njihovog slobodnog vremena.

Način izvođenja

Realizira se u suradnji s lokalnim kulturnim ustanovama i udrugama,  te omogućava građanima Zagreba, a napose stanovnicima Črnomerca što veću ponudu zanimljivih i raznolikih sadržaje.

Programi su koncipirani tematski, a nastoje obuhvatiti što širi raspon kreativnog i umjetničkog stvaralaštva uz dodatne akcije na osnovu inicijativa korisnika.

Povezivanje udruga i organizacija koje okupljaju sve dobne skupine, a posebno  mlade neafirmirane umjetnike te njihovu publiku.

  • Tribine i predavanja
  • Večeri poezije
  • Razgovori i okrugli stolovi na aktualne teme iz života kvarta, ali i šire, razmjena ideja ili ugodno provođenje slobodnog vremena
  • Suradnje

 

Plan i vrste aktivnosti:

Multikulturalni dijalozi

– interdisciplinarni projekt na temu kulturnog identiteta i kulturne razmjene – udruga Capoeira Amazonas i volonteri iz drugih zemalja

Putopisna predavanja

– Priče s neobičnih putovanja:

-Burma, Tanzanija, Zanzibar – Jungle Tribe Hrvatska

-Kroz zemljevatre, leda, vila i trolova

-Island – Nomadi.hr-daleka putovanja o pustolovine

Glazbena scena i produkcija

– razvoj elektronske glazbe i dj kulture

– tehnologije obrade zvuka i audio zapisa

-primjeri i demonstracije obrade tona

-produkcija i postprodukcija

-managment i marketing u glazbi

Upoznavanje s osnovnim pojmovima event managementa odnosno organizacije događanja

Otvorena scena

– nastupi korisnika kazališnih radionica Centra, al i dr.

– Performansi i intervencije na otvorenom – javni poziv mladim umjetnicima na sudjelovanje


Ciljevi:

Ovim programom želimo u građana osvijestiti osjećaj za kvart u kojem žive, potaknuti ih na međusobno povezivanje i zbližavanje kao i na stvaranje novih uradaka.

Identitet Črnomerca nakon jakog gospodarskog razvoja postaje pojam svojevrsne industrijske zone. Ovim projektom želimo istaknuti i njegove druge potencijale. Namjera nam je stanovnicima Črnomerca ponuditi bogat i sadržajan program u susjedstvu, mjesto na kojem će se zabaviti, učiti, zbližiti se sa susjedima, razmjenjivati znanja i iskustva.

Projekt pruža mogućnost svim dobnim skupinama da prošire svoje kulturološke vidike, pomaže pri socijalizaciji mladih u kulturi i potiče naviku građana na aktivnije i kreativnije sudjelovanje u društvenom životu Grada Zagreba. Također, time se ujedno jača i uloga Centara za kulturu kao punkta koji im otvara takvu mogućnost.

 

Na zapadnom dijelu grada sve je vidljivija potreba za pojačanim organiziranjem programa koji zadovoljavaju kulturne potrebe građana. Time se promiče interes za njihovo uključivanje u kulturu lokalne zajednice.

Povećanje interesa, znatiželje te sudjelovanje i uključivanje građana u kulturne aktivnosti

 

Korisnici:

Stanovnici gradske četvrti Črnomereci i šire, sve dobne skupine

Rezultati:

Smatramo da je izuzetno važno međusobno povezivanje i uključivanje, kako svih starosnih skupina, tako i svih struktura društva (vrtići,škole, lokalna zajednica, institucije, organizacije, tvornice…)

Osim edukacijske komponente, poticanja na kreativnost i stvaralaštvo ovaj projekt pruža mogućnost svim dobnim skupinama da prošire svoje kulturološke vidike, pomaže pri socijalizaciji mladih u kulturi i potiče naviku građana na aktivnije i kreativnije sudjelovanje u društvenom životu Grada Zagreba. Također, time se ujedno jača i uloga Centara za kulturu kao punkta koji im otvara takvu mogućnost.

Unaprjeđenje svijesti građana te razumijevanje i poštivanje raznolikosti europskih kultura, boljem osjećaju pripadnosti građana zajedničkome kulturnom prostoru

Unapređenje međukulturnog dijaloga i uključivosti, vještina i povećanje broja mobilnosti.

Očuvanje i promicanje raznolikosti kultura u Europi i naglašavanje njihovih zajedničkih značajki te povećanje osjećaja građana da pripadaju zajedničkom kulturnom prostoru;

Poboljšana kvaliteta života građana

Unaprijeđena međunarodna prepoznatljivost kulture i kulturni turizam grada Zagreba

Inovativno kulturno poduzetništvo

Jačanje umjetničkog i kulturnog stvaralaštva