Projekt Zaigrani š/umom ostvarujemo u suradnji s Hrvatskim šumama i Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Šume su u Republici Hrvatskoj, uz vodu, najvažniji prirodni resurs. Od iznimne je važnosti od najmanjih nogu poučavati djecu važnosti očuvanja nacionalnog blaga, na interdisciplinaran način im približiti šumu, život u šumi i važnost gospodarenja šumama, a kroz to i posao šumara te naglasiti njegovu važnost u održavanju stabilnih šumskih ekosustava.

 

Projekt se sastoji od dva modula:

 

  1. Upoznajmo šume Grada Zagreba i zanimanje šumar

Prvi modul se sastoji od odlaska na terensku nastavu u Park šumu Dubravkin put i Park šumu Jelenovac, zelene oaze u samom srcu Zagreba koja je školama u centru i na Črnomercu vrlo pristupačne. Prvi dio susreta čine obilazak šume, proučavanje i učenje o šumskom bogatstvu i raznolikosti u različita godišnja doba, uočavanje prizemnog sloja šume, sloja grmlja, drveća, biljaka, životinja.

Drugi dio programa čine kreativne radionice u prostorima škole. Teme radionica bit će vezane uz ono što su djeca doživjela i naučila u šumi. Moguće teme: landart od lišća, životinje od lišća, suncatcheri, izrada lutaka od prirodnih materijala, kreiranje držača za olovke, reciklaža prirodnih materijala, oslikavanje drvenih restlova, oblutaka…

Projekt „Inspirirani š/umom” ima sljedeće ciljne skupine: učenike 3. i 6. razreda osnovnih škola, budući da upravo oni u školskom programu obrađuju temu šume.

 

 

  1. Upoznajmo zanimanje forenzičar

Drugi modul programa Zaigrani š/umom tematski će se baviti područjem forenzike. Ostvarujemo ga u suradnji s Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Centar nosi ime znamenitog Hrvata Ivana Vučetića koji je izumio metodu daktiloskopije, klasifikaciju otisaka papilarnih linija te njome napravio revoluciju u rješavanju zločina.

Polaznici radionica, djeca uzrasta 12. – 14.godina dobivaju kriminalistički slučaj kojeg rješavati na terenu, u Park šumi Tuškanac ili Jelenovac. Tragajući za dokaznim materijalima polaznici rješavaju napete slučajeve. Od dokaznih materijala, uz superviziju stručnjaka iz područja forenzike, odabrat ćemo one primjerene djeci (otisak cipele, otisak prsta, rukopis, odjeća, razni predmeti…).

Unutar ovog modula održat ćemo i radionice crtanja fotorobota koje će se održavati u školama. 

REFERENCE VODITELJA:

 Ivana Miškulin, Hrvatske šume, Uprava šuma Podružnica Zagreb

Danijela Međeši, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić

Zdenko Mindum, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić

Mario Mikulić, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić

Ksenija Filipović, akademska slikarica

Stručni suradnici Centra:

Sanja Prnjak, stručna suradnica za kulturne programe CKF A.Cesarca

Ivana Market, viša stručna suradnica za kulturne programe CKF A.Cesarca

Projekt financira Grad Zagreb.