Zvukopis je ciklus dječjih radionica započetih u travnju 2004.godine sa svrhom uvođenja djece u svijet zvučnih kreacija.

Cilj ovog projekta se, osim osnovne edukativne namjere i autorskog rada, temelji  na pokušaju da djeca shvate zvuk i kao vizualni medij, odnosno kao motor za pogon individualnih apstraktnih slika, a ne samo kao izvor informacije, reklame i glazbe.

U vrijeme pojave televizije novinari BBC-ja proveli su veliku anketu. Na isto pitanje: Koji vam je medij draži, TV ili radio? Građani Velike Britanije odgovarali su različito. No, ostao je zabilježen neobičan odgovor jednog dječaka: «Ja više volim radio…»

Na novinarovo čuđenje dječak je nastavio: »…zato što su na njemu bolje slike!»

Taj iskreni dječakov odgovor zapravo je temelj na kojem se gradi umjetnost zvuka. Slušajući zvuk u nama, a ne pred nama, nastaje nevjerojatan broj slika.

Napretkom tehnologije upotreba opreme za snimanje znatno je pojednostavljena što omogućava djeci da postanu aktivni sudionici i autori radiofonijskog djela.

Radionica ima za cilj osvještavanje našeg zvukovnog prostora, njegovih dimenzija i značenja, upoznavanje i razvijanje perceptivnih sposobnosti i samo osjetilo sluha. Upravo zbog toga što svijet postaje sve bučniji, a radio sve jednoličniji i predvidljiv, temeljna ideja je otkrivati prostor za izražaj na polju audio medija, te razviti kulturu slušanja. 

Zvukopis u 2021. godini: 

  1. Tiha zbirka Hrvatskog školskog muzeja
  2. Medijska slušaonica i radionica u Knjižnici Kajfešov brijeg
  3. Prikupljanje audio građe na temu Kina Kinoteka

1. U nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb zgrada Hrvatskog školskog muzeja je oštećena te je on do daljnjega zatvoren za posjetitelje i korisnike. Stoga je Muzej na svojoj web stranici pokrenuo blog unutar kojeg zaposlenici objavljuju zanimljive tekstove vezane uz muzej i njegov fundus.

Zbog nemogućnosti „živih“ posjeta, bilo kakvih radionica i interakcije s posjetiteljima muzeja, u promišljanju naše zajedničke suradnje osmislili smo program pod nazivom Tiha zbirka HŠM-a u kojem planiramo oblikovati kraće audio forme na temu skrivenog, akustičkog materijala koji se krije u samome muzeju.

Budući da živimo u vremenu u kojemu nam tehnologija uvelike može približiti daleke i skrivene tajne, vremenu u kojem se od nas zahtijeva takva distanca da mnogim sadržajima ne možemo pristupiti, tišina zbirke HŠM-a nudi se biti čuvena.

Kroz program Tiha zbirka HŠM-a, otkrivamo skriveni akustički, zvučni potencijal zbirke HŠM-a čije ćemo sadržaje ispitivati kroz neposredni doživljaj online ili offline posjetitelja, interpretacijom djela koje čuvaju zbirke Pedagoške knjižnice Davorina Trstenjaka, školskih listova, udžbenika, radova učenika, nastavnika, itd… 

Na taj način zbirke koje naizgled ne puštaju glasa, mogu biti zvučno, radiofonski ovjekovječene iz perspektive modernog čovjeka, učenika, posjetitelja ili zaposlenika Muzeja, kao mali umjetnički rad ili naprosto dokument vremena. 

Potencijal ovog programa ponajviše leži u upoznavanju online posjetitelja s muzejskim sadržajima, postajući platformom za kreiranje novih ili interpretaciju već postojećih.

Program “Tiha zbirka” otvara mogućnost da posjetitelji vlastitim istraživanjem dođu do novih interesa i rezultata korisnih za njihov obrazovni ali i životni put. 

Zvučni rad kao takav, svoj prostor može naći u virtualnom postavu, tj. na internetskim stranicama Muzeja, muzejskom blogu, kao i  u djelovanju Muzeja kroz buduća vodstva ili radionice.

2. Tijekom obilježavanja Dana medijske pismenosti 2021.godine u Knjižnici Kajfešov brijeg planiramo organizirati slušaonicu uradaka s prethodnih izdanja Zvukopisa te održati radionicu radiofonije na kojoj će se polaznici upoznati s osnovama radijskog izričaja, radijskim oblicima, imati prilike na licu mjesta snimati i montirati audio materijal. Program je za korisnike besplatan.

3. Kino Kinoteka zauzima kultno mjesto u memoriji brojnih građana grada Zagreba. Zgrada kina izgrađena je davne 1941.godine te se u njoj od početka prikazuju filmovi. Želja nam je prikupiti što više vrijednih osobnih uspomena građana vezanih za Kinoteku kako bismo stvorili materijal vrijedan arhiviranja za nove generacije. Osim spomenutog, materijal se može plasirati na online platformama, jednako kao i puštati u obliku foršpana prije filmskih projekcija.

 

Reference voditelja:

Srđan Nogić, Hrvatski radio

Audio Engeneering Diploma, SAE Institute.

Snimatelj tona na HRT-Hrvatski Radio od 2000.

Autor i suradnik niza radijskih emisija, radio drama, dokumentarnih radio-drama i dr.

Festivalska sudjelovanja: Bienale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Sarajevo 2001;  Prix Italia (2005, 2008, 2012); Prix Europa (2001, 2005, 2007, 2012); 

Priznanja: Prix Italia 2005, posebno priznanje žirija, «Tko ne umre nije čovjek»; Prix Europa 2007, uži izbor, «Srebrenica – samo oni znaju i Bog zna»; Prix Italia 2008 Glavna nagrada, «Leon i Kata»; Prix Italia 2012 uži izbor «Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban. »; nominacija Porin 2009 u kategoriji najbolja snimka klasične glazbe.
Autor i suradnik na nizu projekata u koprodukciji sa EBU, ABC Sydney, IKON TV Netherlands, MSU, AZOO (zvuk za radio, film, TV, instalacije, eksperimentalni audio…)

Voditelj niza radionica zvuka za djecu raznih uzrasta u organizaciji AZOO (“Novigradsko proljeće”, Novigrad istarski;” Kreativni vikend”, Novigrad zadarski, Obrovac), Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, Zbirke Richter, MSU Zagreb i dr.

Ivana Market, viša stručna suradnica za kulturne programe CKF A.Cesarca

ZVUKOPIS ➟ NOVOSTI