DramoLet – ciklus dramskih intenziva

Centri za kulturu predstavljaju središta događanja u lokalnim zajednicama, mjesta u kojima građani stječu navike participacije u kulturi, susretišta različitih kulturnih i umjetničkih praksi koja omogućavaju uspostavljanje socijalnog dijaloga. 

Jedna od važnih zadaća centara za kulturu reagiranje je na potrebe kvarta i zajednice.

Potaknuti višegodišnjim suradnjama sa školama na području dramskih programa i radionica, evaluacijama i analizama stanja, došli smo do zaključka da su voditeljima dramskih skupina vrtića i osnovnih škola neophodno potrebne edukacije iz područja dramskog odgoja. 

Stoga smo u suradnji s eminentnim dramskim stručnjacima osmislili program edukacija koje će se provoditi putem dvodnevnih vikend intenziva.

Kroz ciklus dramskih edukacija polaznici će dobiti široku lepezu potrebnih alata za osmišljavanje i vođenje dramskih radionica te kreiranje kompletnih kazališnih predstava.

Iz provedenih evaluacija nakon održanih intenziva tijekom dvije godine zaključujemo da su ovakvi sadržaji izuzetno potrebni i dobrodošli. Polaznici su vrlo zadovoljni edukacijama, načinom rada, rezultatima, svojom aktivnošću i sudjelovanjem te se raduju njihovim nastavcima i novim izdanjima.

Moduli u 2021.godini:

 

OD PRAZNIH RUKU DO LUTKE 

 

IZRADA LUTAKA – PRAKTIČAN RAD

 

VODITELJICA: KRUNA TARLE, redateljica i umjetnica multimedije

 

SADRŽAJ RADA:  

– odmak od uobičajenih i općepoznatih tipova lutaka 

– upoznavanje s mnogobrojnim jednostavnim, ali efektnim tipovima lutaka (stolne,

  kautsky, stilizirane marionete, fantoše i dr.)

– upoznavanje novih tehnologija i materijala s naglaskom na ekološki pristup                             

– estetika lutke / kostima, rekvizita 

– analiziranje složenih odnosa animator-lutka

– estetika lutke / kostima

– upotreba nekonvencionalnih scenskih (scenografskih) rješenja

 

100 IDEJA ZA LUTKARSKE IGRE S DJECOM

 

PRIMJERI LUTKARSKE  METODIKE U SVAKODNEVNOM RADU S DJECOM 

 

VODITELJICA: KRUNA TARLE, redateljica i umjetnica multimedije

 

SADRŽAJ  RADA:    

 

Na tragu četiriju disciplina koje su sastavnica lutkarstva (likovnost/ oblik/ boja/ materijal  –  glas/ govor  –  pokret/prostor  –  animacija lutaka, osoba, materijala i objekta), prezentirat ćemo i praktički izvesti značajan broj zanimljivih vježbica i  etida, koje su izuzetno primjenjive i korisne djeci svih uzrasta, a potiču maštu, slobodu izraza i timski rad. Radionica je multimedijska, s mnoštvom izmjena sadržaja i metoda, dinamična i zabavna.

 

KAZALIŠTE SJENA

VODITELJICA: Petra Bokić, odgajateljica, glumica, lutkarica, redateljica i cirkuska umjetnica – klaunesa

Kazalište sjena je svojevrsna preteča televizije i njen izraz sličan je mediju animiranog filma. Kazalište sjena se može koristiti kao rješenje za cijelu predstavu te kao element u kombinaciji s drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama. Pogodno je za izvođenje u malim, kao i u velikim, skupinama djece i odraslih. Radionica obuhvaća proces u kojem se svlada teorija i praksa kazališta sjena, uočavaju razlike između tradicionalnog i suvremenog izraza u tom mediju.

 

SADRŽAJ RADA:

Upoznavanje s osnovnim tehnikama i izražajnim sredstvima teatra sjena: tematske cjeline – upoznavanje i rad s tehničkim sredstvima koja se koriste u teatru sjena (rasvjeta, zaslon, rekviziti), osnovne tehnike teatra sjena (klasični i “trodimenzionalni” teatar sjena, “mrtvi kut”, primjena lutkarstva u teatru sjena /animacija predmeta i dijelova tijela/, boje u teatru sjena), osnovni pojmovi poetike i dramaturgije teatra sjena.

 

REFERENCE VODITELJA:

 

Kruna Tarle 

(Zagreb, 1948), kazališna i likovna umjetnica multimedije. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art- radionica, multimedijskih projekata. Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja.
Predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika. 

Petra Bokić

 

Petra Bokić rođena je 17.07.1981 godine. 2006. godine stječe diplomu na Pedagoškoj Akademiji kao dipl. Odgajateljica predškolske djece.

Od 2000. godine aktivno se bavi kazališnom umjetnosti kao glumica, lutkarica, redateljica i cirkuska umjetnica- klaunesa.

  1. stječe zvanje dramske pedagoginje i aktivno se bavi dramskom i cirkuskom pedagogijom za djecu i odrasle.
  2. godine postaje članica udruge Crveni Nosovi klunovidoktori te započinje s radom u udruzi kao klunesa i umjetnička asistentica.

Jedna je od osnivačica Kazališta sjena Tripstih koji stvara predstave za djecu i odrasle. Unutar Tripstiha ostvaruje s kolegama platformu Mala kulturna scena za djecu, kroz program Autonomnog kulturnog centra. Također sudjeluje u ideji i provedbi Festivala Grafoskopa.

Konstantno se školuje na Internacionalnoj školi  Humora u Beču kod vrhunskih majstora cirkuske, izvedbene umjetnosti.

Svoju edukaciju ostvaruje i u zemlji na području psihologije, pedagogije, sociologije.

2016 godine postaje članicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika HDDU-a.

Usko surađuje s teatrom Pocco Locco, Tvornicom Lutaka, redateljima M. Kovačem, B. Jelčićem, S. Tropp.

 


Program je potpomognut sredstvima Grada Zagreba.