Ciklus kreativnih radionica IZRAZI SE! namijenjen je marginaliziranim skupinama društva (umirovljenici, djeca i odrasli s intelektualnim poteškoćama)  te djeci iz redovnih osnovnih škola te im omogućuje kreativno izražavanje u različitim tehnikama.

Na taj način želimo marginalizirane skupine društva uključiti u kulturne programe te im obogatiti kvalitetu života. Poseban naglasak stavljamo na integraciju i interakciju s učenicima redovnih osnovnih škola. Upravo će na taj način spomenute osobe biti ravnopravne i izjednačene s ostalima, što će poboljšati njihovu sliku o sebi samima, ojačati im samopoštovanje i samopouzdanje. Njihov najčešći i najveći problem nisu fizička ili mentalna oštećenja, već društvena neosjetljivost i vrlo česta diskriminacija. Također, projekt je u suglasnosti sa ciljevima programa građanskog odgoja koji se provodi sa učenicima nižih razreda osnovnih škola te doprinosi demokratizaciji hrvatskog društva.

Ideja je da program bude interaktivan u kojem svaki korisnik, odnosno polaznik može sudjelovati u kreativnom procesu. Svatko može stvoriti jedinstveno umjetničko djelo, bez obzira na talentiranost.

Radovi nastali na radionicama bit će izloženi u domovima umirovljenika, gradskim četvrtima, knjižnicama Grada Zagreba koje će biti i svojevrsne info točke projekta.

 

Na radionicama će se, između ostalog, izrađivati:

Vaze od staklenki i t-shirteva

Božićni ukrasi

Anđeli od tkanine – ukrasi za bor

Cvjetovi od tkanine – broševi

Uskršnje eko čestitke

Torbe za tržnicu

 

Radionice će tematski biti povezane i s hrvatskim blagdanima i običajima (Poklade, Uskrs, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Dani jabuka, Božić) te nam je želja tradicionalne motive i teme prikazati na novi, drugačiji način.

Većina materijala koji će se koristiti na radionicama su reciklirani materijali. U doba konzumerizma i lako dostupnih, ali nekvalitetnih proizvoda,  težimo imati nešto jedinstveno.

Korisnici programa bit će odrasle osobe uključene u poludnevni boravak Gradskog društva Crvenog križa, umirovljenici te djeca iz redovnih osnovnih škola.

Voditelji:

Marija Šorša, dramska pedagoginja

Ksenija Filipović, akademska slikarica

Jurana Linarić Mihalić, prof.likovne kulture

 

 

CILJEVI:

Projektom IZRAZI SE! želimo građanima kvarta pružiti priliku da se kreativno izraze. Cilj radionica je povezati različite dobne skupine, potaknuti komunikaciju, razmjenu mišljenja i stjecanje novih spoznaja, a sve kroz kreativni proces koji će prolaziti.

Razvoj kreativnosti važno je započeti od najranije dječje dobi. S polaznicima ovog uzrasta postižu se iznenađujući rezultati, oni su uvijek najkreativnija i najproduktivnija skupina.

Jednako tako, polaznici treće životne dobi uključuju se u radionice s velikim entuzijazmom, voljom i željom za mogućnost kreativnog izražavanja. Upravo za ovu skupinu ljudi nedostaje kvalitetnih kreativnih programa u koje se mogu uključiti.

Radionica izrade različitih rukotvorina je korisna, ne samo zbog razvijanja i održavanja motoričkih vještina, nego i kao odmor od svakodnevnih obaveza i prilika za upoznavanje različitih osoba koje ne bismo imali prilike inače susresti.

Smatramo da je izuzetno važno i korisno međugeneracijsko povezivanje, zajedničko provođenje vremena i rad djece i umirovljenika.

Zajedničkim promišljanjem i osmišljavanjem programa poboljšat ćemo kvalitetu života i kulturne ponude na Črnomercu.

 

KORISNICI:

Polaznici su umirovljenici, korisnici poludnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa, učenici redovnih osnovnih škola. Predviđeni broj korisnika je 200.

REZULTATI:

Rezultati ovih radionica bit će ukrasni i uporabni predmeti, stjecanje novih vještina i znanja jednako kao i prijateljstava te kvalitetno provođenje slobodnog vremena, međugeneracijsko povezivanje i druženje koje za sve sudionike donosi brojne korisnosti.