Jedinstvena prigoda da se mladi upoznaju s već gotovo zaboravljenim fotografskim tehnikama, snime svoj prvi film i nadopune znanje medijske kulture…

Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku, uvod u svijet fotografije.

Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma i fotografskih tehnika te same fotografije.

Uz edukativnu komponentu uključuje i podizanje ekološke svijesti te promicanje cjeloživotnog učenja, razvijanje kreativnosti, stjecanje novih vještina.

 

Program obuhvaća:

RADIONICE OSNOVA FILMA I VIDEA ZA DJECU, MLADE I ODRASLE

RADIONICE OSNOVA FOTOGRAFIJE DJECU, MLADE I ODRASLE

 

Radionice osnova filma i videa za djecu, mlade i odrasle

Razumijevanje filma i spoznavanje njegova jezika postalo je na temelju današnje kulture.

Filmske radionice i slični edukativni programi i platforme važan su dio izvanškolskog, neformalnog programa edukacije u području medijske kulture i pismenosti mladih.

Ovaj program zamišljen je kao intenzivni kreativni poligon koji će pružiti polaznicima jedinstveno iskustvo – od nastanka i razvoja ideja za filmove do gotovih filmskih proizvoda. Neposredno iskustvo, individualni pristup i naglasak na konkretne vještine i znanja bit će temelj za provedbu ovog programa.

Integralnim pristupom neformalnom obrazovanju koji uključuje različite vidove suvremene umjetnosti i drugih društvenih znanja – od filmske tehnike, dramaturgije filma i pisanja scenarija, režije, filmske fotografije, montaže, scenografije, kostimografije, itd. Osnove video aktivizma, video mapiranje i VJing.

Video mapiranje predstavlja tehniku projekcije kojom je moguće gotovo svaku površinu ili predmet pretvoriti u nezaboravno 3D iskustvo. Od zgrada, zidova i arhitektonskih instalacija do sportskih terena, automobila i ljudi. U posljednjih desetak godina postaje sve popularnija tehnika mapiranja video projekcije na različitim eventima, oglašavanju, ali i u umjetnosti.

Konkretna provedba programa prilagodit će se konkretnim dobnim skupinama i u skladu s iskazanim interesom polaznika. Prije svega je cilj djecu zabaviti i produbiti njihov interes za filmskim stvaralaštvom te po završetku radionice održati „svečanu premijeru“ njihovog filma za roditelje i uzvanike naših polaznika.

 

Aktivnosti:

Edukacija polaznika o filmu, filmskom procesu i filmskom jeziku.

Pružanje osnovnih tehničkih znanja potrebnih za proces izrade filma.

 

Prvi segment – uvod, upoznavanje, gledanje filmskih primjera i analize, dramsko – pedagoške vježbe kako bi približila ideja o glumi (kroz improvizaciju, pantomimu i ostale dramske vježbe), učenje o vrstama, žanrovima i rodovima, filmskom kadru, planovima

Drugi segment – uvod u snimanje, učenje o filmskoj kameri, povijesti (Lumière, Melies), dramaturgija, scenarij, priprema ideje i vizualno razmišljanje

Treći segment – snimanje kratkog eksperimentalnog/dokumentarnog/igranog filma u kojem djeca sama prolaze kroz filmski proces u različitim ulogama (redatelj, snimatelj, snimatelj tona i tome slično)

 

Radionice osnova fotografije djecu, mlade i odrasle

Predavanja, radionice i izložbe

Današnja prisutnost digitalne tehnologije sasvim je istisnula iz upotrebe sve što je analogno. U području fotografskog rada to se i dogodilo. Fotografski autor sada sjedi u svom dnevnom boravku i na PC-u radi fotografije. Ovovremeni autori nemaju dovoljno saznanja kako nastaje klasična kemijska fotografija. Doduše, još uvijek vrlo mali broj entuzijasta radi analognim postupkom fotografiju. Ne zato što odbijaju prihvatiti tehnološku evoluciju, već propituju medij i kreativni aspekt klasične kemijske obrade fotomaterijala. Sve je više mladih ljudi koje vodi znatiželja da vide i praktično probaju eksperimentirati u mračnoj komori.

 

Aktivnosti:

Program uključuje prolaz kroz  fotografski proces od njegova početka do kraja, od izrade jednostavnih fotoaparata preko slikanja i razvijanja negativa do digitalizacije dobivenih fotografija.

Upoznavanje s camerom obscurom – prvim fotoaparatom. Fotoaparate izrađuju sami polaznici od odbačene ambalaže i time se dodaje ekološka komponenta reciklaže. Nakon izrade kamera, slijedi terenski ili studijski rad tj. fotografiranje prema individualnom ili skupnom planu te razvijanje negativa, kako na filmu tako i na papiru, povećavanje negativa na aparatima za povećavanje ili kontaktno kopiranje.Prezentacija radova nastalih na radionici.

Za sve ljubitelje analogne fotografije i manualnih podešavanja, camera obscura otvara područje beskrajnog i neizvjesnog eksperimentiranja, a sama pomisao da ste svoj aparat sami izradili već dovoljno ushićuje. Puno je finesa i mogućnosti. Na primjer, manja rupica – veća oštrina; što je duža kutija to je veći efekt teleobjektiva (žarišna duljina je jednaka duljini kutije) i obratno, što je kutija kraća sve više  je širokokutna. Također, camera obscura je posebna po tomu što ne poznaje problem dubinske oštrine koja je kod nje od nula do beskonačno. Osim toga, vaša kamera može imati i više  rupica (objektiva), biti kružna, biti od različitih materijala, veličina…, njom ćete postići i efekt neutralnog filtra tj. dugačke ekspozicije: recimo, fotografije centralnih gradskih trgova u “sred bijela dana” na kojima neće biti “žive duše”… i slično.

Snimanje filmom, razvijanje negativa i izrada fotografija i danas imaju svoj prostor te entuzijaste koji njeguju tu vještinu. Radionica analogne fotografije namijenjena je onima koji žele temeljitije ovladati tehnikom snimanja filmom i naučiti samostalno razvijati filmove i izrađivati fotografije.

U teorijskom dijelu obrađuju se teme: fotoaparat, objektivi, mjerenje svjetla, brzina zatvarača, blenda, osjetljivost, način razvijanja filma.

U praktičnom dijelu polaznici će snimati u studiju i na terenu, a u laboratoriju će učiti razvijati negativ i izrađivati fotografije.

Radionice su namijenjene onima koji žele naučiti raditi crno-bijele fotografije, fotografije na film, samostalno razviti film i fotografije radom u tamnoj komori.