Marioneta je vrsta lutke kojoj je tijelo pričvršćeno koncima na tzv. križ, vodilicu za animaciju u obliku križa. Zbog posebnosti izrade i animacije najsloženija je od svih lutkarskih tehnika. Marioneta se mijenjala i usavršavala kroz povijest, a njeni korijeni vuku s Dalekog Istoka od kuda je došla u Europu.

U kratkom  teorijskom dijelu, u kojem kroz razgovor i prezentacije, upoznajemo djecu s tipom lutaka,  primjenom u kazalištu i mogućnostima animacije. Kroz praktični rad uči se izraditi lutku, od izrade skice do konačne izvedbe u materijalu. Djecu se upućuje u rad s jednostavnim alatima, njihovom primjenom i zaštitom. Upućuje ih se na istraživanje u smislu rješenja u kreiranju lutke i pomaže razvijanju vlastitog izričaja i mašte. Konačni rezultat je samostalno  izraditi vlastitu lutku marionetu.

Na našim radionicama posvetit ćemo se stiliziranoj marioneti od marame ili Tuchmarionette, koju je osmislio Albrecht Roser, a pogodna je za rad s djecom i u art- terapiji.

Finalni produkt radionica bit će kazališna predstava koju će biti izvedena u sklopu Dana škole. Program je za polaznike besplatan i sav materijal je osiguran.