Književni programi i susreti namijenjeni različitim uzrastima nastali u suradnji s Knjižnicom Kajfešov brijega s ciljem poticanja čitanja, razvoja kulture čitanja kao i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

U današnjem vremenu knjižnice su postale izvor informacija, bilo onih uživo ili u virtualnom obliku. Važna uloga knjižnice je i interakcija s knjižničarima ali i interakcija korisnika međusobno. Knjižnice tako postaju mjesta susreta, učenja i razmjena ideja. 

Svi navedeni podaci poslužili su nam kao polazište za osmišljavanje literarnih programa namijenjenih različitim uzrastima. Knjižnica Kajfešov brijeg nalazi se u širem centru grada, u neposrednoj blizini Ilice, ali je istovremeno mirna oaza okupana zelenilom i tišinom. Dvorište knjižnice zbog prirodnog i ugodnog okruženja idealno je za održavanje raznolikih programa.

Upravo se ondje tijekom toplijeg dijela godine odvijaju literarni susreti za skupine građana: predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola, odrasle i umirovljenike.

Budući da se ljubav prema knjizi i kultura čitanja razvijaju od najranije dobi, posebnu pažnju potrebno je posvetiti čitanju i pripovijedanju djeci s ciljem razvoja njihove kompletne osobnosti, obogaćivanja vokabulara, poboljšanja pamćenja, razvoja mašte i kreativnosti, jačanja samopouzdanja, izgradnje vlastitog identiteta…Pritom literarni materijal treba biti pomno odabran i prilagođen njihovom uzrastu, poimanju svijeta i spoznajnim mogućnostima.

Djeci će književnost biti približena i predstavljena kroz poeziju, brojalice, kratke priče, basne i bajke koje će pratiti i kreativne radionice.

Autori: Željka Horvat-Vukelja, Dijana Merey Sarajlija.

Za učenike osnovnih i srednjih škola organizirat ćemo susrete i radionice kreativne lektire. Ideja je s učenicima obrađivati lektirne naslove na drugačiji, kreativan način.

Cilj ovakvog načina obrade lektire je popularizacija čitanja te poticaje zanimanja učenika za lektirne naslove, ali i razvoj osobnosti i individualnosti uz poticanje timskog  rada, poticanje aktivnog slušanja, razvoj kreativnih potencijala, obogaćivanje vokabulara…

Autori: Miro Gavran, Hrvoje Kovačević.

Treći program namijenjen je odraslima i osobama treće životne dobi. U ugodnom ozračju dvorišta knjižnice družit ćemo se s domaćim autorima na predstavljanjima knjiga, tribinama, čajankama, razgovorima nakon kojih će slijediti kreativne radionice.

Autori: Ivica Prtenjača, Marko Gregur.

REFERENCE VODITELJA:

Pavica Selmanović (KGZ), Danijela Petaros Globan (KGZ), Eva Herceg, Verica Kovač, Ivana Market (CKF A.Cesarca)

Verica Kovač – slikanje je učila u Likovnoj školi Bazilika kod akademskih slikara Miloša Popovića i Ozrena Fellera, u Centru za likovni odgoj kod akademske slikarice Nele Gruden, te u Kulturnom centru Dubrava kod akademske slikarice Diane Sokolić. Školovanje za primijenjenu keramiku završila je u Tapikeru, pa i to znanje usavršavala kod prof. Diane Sokolić. Vrlo brzo nakon školovanja priređuje samostalne izložbe, a nakon osnivanja Hrvatske udruge kreativnih amatera i zajedničke.

Izlagala je na međunarodnim manifestacijama (Floraart, Ambienta, Trijenale, MIKS), u kulturnim ustanovama (galerije, muzeji, kulturni centri, knjižnice). Članica je Društva prijatelja glagoljice, Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica i Foto kluba Zagi foto i Matice hrvatske.

Eva Herceg – studirala je na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2014. godine završava preddiplomski studij i nastavlja obrazovanje u klasi red. prof. Petra Barišića. 2015. godine odlazi na semestralni studij na Akademiju likovnih umjetnosti u Pragu (AVU) u klasu Lukaša Rittsteina. Diplomirala je 2017. godine u Zagrebu, a iste godine odabrana je kao kandidat izlagač s područja grada Zagreba u projektu A4, Split. Sudjelovala je na nekoliko skupnih izložba, likovnih kolonija i likovnih radionica za djecu.

2020. godine otvara svoj obrt Artistress i započinje svoju poslovnu priču. Kroz aktivan likovni rad sa djecom, mladima i odraslima ostvaruje značajan uspjeh i napredak polaznika na tečajevima Artistress Likovne radionice za otpuštanje stresa, Maštaonice za djecu i mlade i Individualne pripreme za upise u umjetničke škole i osobe koje žele usavršiti svoje umjetničko znanje.