Sljedeći tjedan Subversive festival donosi niz atraktivnih naslova, među kojima su i Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića, Himera Alice Rorwacher i Ljubav i krvoproliće Rose Glass.

Subversive film festival 2024
Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC Subversive Film Festival ponovno će okupiti autore koji kritički promišljaju svijet oko nas, opiru se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika.
Bogati program donosi nove filmove renomiranih autora kao što su Victor Erice, Bertrand Bonello i Hong Sang-soo, a mnogi od njih natjecali su se (i pobjeđivali) na prestižnim filmskim festivalima, od Cannesa, Locarna i Venecije do CPH:DOX-a.

Izdvojeni naslovi
Hrvatsku premijeru na festivalu će imati provokativna crna komedija Radnička klasa ide u pakao Mladena Đorđevića, koja je na beogradskom FEST-u osvojila tri nagrade. Film je nastao u hrvatskoj koprodukciji, a jednu od glavnih uloga odigrao je i Leon Lučev.
Iz programa izdvajamo i Himeru Alice Rorwacher, uzbudljivu priču o arheolozima upletenima u crno tržište drevnih artefakata s Joshom O’Connorom u glavnoj ulozi.

Sve jasno Gábora Reisza svojom je pričom o politički podijeljenom društvu izazvao veliku pozornost na prošlogodišnjoj Veneciji, među ostalim i zbog činjenice da je snimljen bez ikakva budžeta i uz neodobravanje mađarske vlade.
Ljubav i krvoproliće Rose Glass donosi uzbudljivu noirovsku krimi-romansu o dvije djevojke u svijetu bodybuildinga s Kristen Stewart u glavnoj ulozi, a Teaches of Peaches Philippa Fusseneggera i Judy Landkammer gledatelje vodi na turneju kultne kanadske electroclash glazbenice Peaches.
Filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer „Dragan Rubeša“ za najbolji dokumentarni i igrani film, a dobitnici će biti poznati na dodjeli u subotu u 19:30 sati, nakon čega slijedi projekcija filma Soundtrack za državni udar Johana Grimonpreza.

Uz filmski program Subversive festival donosi i panele, predavanja, promocije knjiga, tri izložbe, multimedijalna događanja te gostovanja brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu ŽIVJETI BEZ KAPITALIZMA. Više o svemu potražite na službenoj stranici festivala.

Praktične informacije
Ulaz na programe Subversive film festivala je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Raspored projekcija: KinoKinoteka