kvARTopis – GDJE MISLI NESTAJU, putopisno predavanje sa svjetskih planina

 

Utorak, 4. lipnja 2024. u 11 sati

Dom za starije osobe Sveti Josip

Dunjevac ul. 17, Zagreb

 

Damir Šantek, dugogodišnji planinar i putopisac iz Zagreba povest će nas na uzbudljivo putovanje do onih mjesta na zemlji koja su tek rijetki posjetili.

 

Nadahnutim pričama i predivnim fotografijama približit će nam neke od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstvene klifove i mnoge druge atraktivne prirodne fenomene Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, ali i zanimljivosti Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka.

 

 

DAMIR ŠANTEK rođen je 1965. godine u Zagrebu. U braku je sa suprugom Adrianom i otac je Sare, Dore, Eve i Noe. Godine 1978. primio je nagradu publike za najljepšu skulpturu čitatelja Politike. Pjevao je u brojnim rock-sastavima, uključujući Grafite i Gloria II, s kojom je kao autor tekstova i pjevač izdao EP 1987. godine. Stripove je objavljivao u Studentskom listu, a pjesme i kratke priče u Valu, RIVAL-u, Rukopisima, Fanzinu i Četvrtom oktobru. Kao novinar pisao je za Oko (novine za kulturu), Heroinu (rock-magazin), Zapad (dnevne novine) i Svijet. Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a stručne i znanstvene članke objavljivao je u Strojarstvu, Polimerima, PC Chipu, EGE, infoTRENDU, WIN INI i Gospodarskom listu. Putopise i danas objavljuje u časopisima Hrvatski planinar, Scubalife, Outdoors i Planinski vestnik. Kao menadžer radio je u Hrvatskoj poštanskoj banci, Sberbanci, Volksbanci i Magmi, a danas predaje u Srednjoj školi u Oroslavju. Objavljivao je fotografije u brojnim časopisima, a osvojio je i brojne nagrade i prva mjesta na foto-natječajima, npr. National Geographic Hrvatska i Österreichischer Alpenverein. Planinario je i ronio po svim kontinentima osim Australije.