Nakon prošlogodišnjeg, u većini zemalja sudionica, digitaliziranog formata, ovogodišnja Noć Cirkusa dolazi s idejom igre s daljinama, svemirom, zrakom i slobodom (kojima se u posljednje vrijeme loše rukuje)

Noć Cirkusa želi ponovno pronaći sebe, umjetnike i publiku. Omogućiti predstavama da cirkusiraju, dijeliti vrijednosti popularne i predane umjetnosti cirkusa, hraniti našu znatiželju…Život!

 

Više od 80 kulturnih organizacija i ustanova povezano je s ovim 3. izdanjem koje predstavlja više od 200 događanja diljem Europe, s naglaskom na Francusku.

La Nuit du Cirque (Noć Cirkusa) međunarodni je događaj koji organizira Territoires de Cirque uz potporu francuskog Ministarstva kulture, u suradnji s Francuskim institutom, Circostradom i circusnextom.

 

CIRKUS U PORAMA DRUŠTVA – Javna tribina

Datum i vrijeme: subota, 13.11.2021. u 15.30 sati.

Mjesto: Ilica 208, velika dvorana Centra za kulturu i film Augusta Cesarca (T.Exit)

 

Razgovaraju: Nikolina Majdak, Anja Ostojić, Petra Bokić i Jadranka Žinić Mijatović

Moderator: Nikola Mijatović

 

Organiziraju: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Cirkorama

 

Tribina „Cirkus u porama društva“ bavi se prikazom trenutačnog stanja jedne relativno mlade umjetnosti (koja u Hrvatskoj službeno i nije umjetnost), njenim akterima, predanom radu organizacija i pojedinaca kao i sve većim prisustvom cirkusa u svakodnevnom životu.

 

Izbor sugovornica na tribini najbolje pokazuje u kojim se sve smjerovima cirkus kao umjetnost razvijala unazad 10 godina i na koji način dolazi do određenih pomaka u prihvaćanju istog od strane institucija. Razgovarat ćemo i o problemima s kojima se sektor i dalje susreće kao i mogućim odgovorima kako te probleme premostiti.

Na tribini ćemo se između ostalog dotaknuti tema kao što su: cirkus u akademskoj zajednici, terapeutske metode koje se zasnivaju na tehnici klauna, domaći cirkus u europskom kontekstu, kazalište koje je inspirirano cirkusom, te na taj način pokušati publici približiti umjetnost cirkusa i suvremena kretanja koja se u umjetnosti općenito brzo mijenjaju i transformiraju.

 

Popratni program:

PETRA BOKIĆ: POKRETNI MUZEJ

 

Pokretni muzej cirkusa je muzej u koferu koji kroz vergl slike i tonski zapis predstavlja razvoj suvremenog cirkusa u svijetu. Pokretni muzej bit će prisutan kroz sve dane Noći Cirkusa seleći se po njegovim događanjima u gradu, a u subotu, 13.11.2021. možete ga obići uz posjet javnoj tribini Cirkus u porama društva, u predvorju velike dvorana Centra za kulturu i film Augusta Cesarca (T.Exit).

 

Autorica, koncept: Petra Bokić

Prijevod s engleskog (dijelom korištenog teksta): Ana Kobešćak

Likovna, kiparska i lutkarska rješenja: Hana Lukas Midžić

Produkcija: Cirkorama 2021

 

Pokretni muzej dio je projekta Nevidljivi Cirkus, podržanog od strane Grada Zagreba-Gradskog ureda za kulturu, te kroz program Cirkorama produkcija i distribucija od strane Zaklade Kultura nova.

 

Ulaz slobodan uz obavezno preuzimanje ulaznice i pridržavanje epidemioloških mjera!

Ograničen broj ulaznica možete preuzeti na ulazu sat vremena prije početka održavanja programa!

 

Program se održava u skladu s važećim odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za suzbijanje širenja Covida-19, a ovom prilikom apeliramo i na odgovorno ponašanje posjetitelja te pridržavanje propisanih preporuka.

 

Organizacija: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Cirkorama

 

Program kvARTopis financiran je sredstvima Grada Zagreba.

 

Autorica vizuala Hana Lukas Midžić za potrebe instalacije Pokretni muzej

www.cirkorama.org

https://www.facebook.com/events/679983656305212