kvARTopis vas poziva na aktualno predavanje na kojem možete saznati što su potresi, gdje i kako nastaju te kakva su strukturno-geomorfološka obilježja i epicentri potresa.

Predavanje se održava u srijedu, 10.11.2021. s početkom u 20 sati u velikoj dvorani Centra (Ilica 208, T. Exit) a već sljedeći tjedan vas vodimo na putovanje u daleku i neistraženu Kamčatku!

Ulaz slobodan uz obavezno preuzimanje ulaznice te predočenje važeće COVID potvrde!

Ograničen broj ulaznica možete preuzeti na ulazu sat vremena prije početka održavanja programa!

Program se održava u skladu s važećim odlukama i preporukama Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za suzbijanje širenja Covida-19, a ovom prilikom apeliramo i na odgovorno ponašanje posjetitelja te pridržavanje propisanih preporuka.

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba.

 

Srijeda, 10.11.2021. u 20 sati

„Potresi – hrvatska stvarnost“

Velika dvorana Centra, Ilica 208 (T. Exit)

Predavač je doc.dr.sc. Petar Feletar, znanstveni suradnik, urednik posebnih izdanja časopisa za popularizaciju znanosti „Meridijani“; geograf i povjesničar.

Zagrebački potres uvelike je utjecao na mentalno zdravlje ljudi stoga treba podsjetiti što su potresi, koje su sve vrste te da li se možemo bolje pripremiti na te zemljine vibracije uzrokovane iznenadnim, naglim oslobađanjem energije.

U predavanju će biti spomenute karakteristike i vrste potresa, te geodinamika litosfernih ploča, tektonika ploča u svijetu s naglaskom na tektoniku u Hrvatskoj (na Jadranskoj obali te Panonskoj nizini). Osvrnuti ćemo se i na hrvatsku seizmološku situaciju – spomenuti će se potresi u Zagrebu, Petrinji, Sisku, Glini, a dati će se primjeri potresa i iz svijeta uz usporedbe).

Izbjegavanje potresa nije rješenje, naprosto moramo naučiti živjeti s njima! Ne želimo nikoga plašiti izjavama da se u Zagrebu može dogoditi i jači potres, ali toga moramo svi biti svjesni i pripremiti se u najvećoj mogućoj mjeri. Ovo je tek prva serija potresa u Zagrebačkom području zabilježena s dovoljno modernih instrumenata na temelju koje se može naučiti nešto o rasjedima ispod površine.