CHARLES SPENCER CHAPLIN (16.04.1889.-25.12.1977.)

„Dan u kojem se nisi nasmijao, izgubljen je dan.”

Charlie Chaplin

Charles Spencer Chaplin, britanski glumac, redatelj, scenarist, producent i glazbenik (skladatelj klavirskih kompozicija koje su pratile njegove bezvučne filmove) jedan je od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba ere nijemog filma te povijesti filmske umjetnosti općenito.

Chaplin je stvorio besmrtni lik Charlota, skitnice džentlmenskog ponašanja, poetske duše, sanjara koji nosi uski kaput, prevelike hlače, velike cipele, polucilidar i bambusov štap, a zaštitni znak su mu i gusti potkresani brkovi.

Chaplin je u svom dugom životu upoznao i bijedu i bogatstvo i glad i obilje i dno i vrhunac.

Pojava zvučnog filma označila je i kraj nijemog filma pa iako je Chaplin vjerovao da ima mjesta i za nijemi i za zvučni film, vrijeme je pokazalo da je zvučni film postao dominantan. Pantomimu nijemog filma zamijenio je govor. Bio je to ujedno i kraj 65 godina duge Chaplinove filmske karijere.


U povodu 130. obljetnice rođenja Charliea Chaplina OŠ Petra Zrinskog i Centar za kulturu i film Augusta Cesarca pripremili su multimedijalnu izložbu.

Postav izložbe čine likovni radovi učenika u različitim likovnim tehnikama, stop animacije i zvukopisna instalacija na temu razdoblja nijemog filma.

Mentori i voditelji projekta: Jurana Linarić MIhalić, Srđan Nogić i Ivana Market.

petak 14. 6. 2019.

11:30 sati

OŠ Petra Zrinskog, Krajiška 9

Izložba je realizirana u sklopu projekta Zvukopis Centra za kulturu i film Augusta Cesarca.

Projekt financira Grad Zagreb.

Na priloženom linku poslušajte zvučnu instalaciju na temu nijemog filma:

https://soundcloud.com/193619059-ivana-market/charlie-h2