Sve do polovice studenog u kinu Kinoteka traje Francuska jesen. Nakon velikog Jean-Luca Godarda, početkom listopada publika će imati priliku pogledati ostvarenja Francoisa Truffauta, ikone francuskog filma, filmskog kritičara i strastvenog filmofila koji je pisani trag ostavio u brojnim publikacijama, od Cahiers du Cinéma do magazina Elle, osnivača i istaknutog predstavnika francuskog novog vala te autora koji je u samo 25 godina aktivnog bavljenja režijom stvorio neka od najvećih djela francuske kinematografije. Opus uključuje njegov debitantski film, krimi-dramu 400 udaraca” (1959.) koja je definirala obrise francuskog novog vala, romantičnu dramu Jules i Jim” (1962.), s Jeanne Moreau, snažnu priču o slobodi, lojalnosti i neuništivoj snazi ljubavi.

Publika će u Kinoteci također moći pogledati napetu priču o nevjeri Nježna koža” (1964.), koju je režirao pod snažnim utjecajem Hitchcocka, i dramu “Posljednji metro” (1980.) s Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom. U programu su također Truffautove komedije: film o snimanju filma, Američka noć” (1973.), nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg stranog filma, Lijepa djevojka poput mene” (1972.) o turbulentnoj vezi mladog sociologa i lijepe kriminalke, te posljednji njegov film “Živahno nedjeljom” (1983.).

  1. listopada kreće ciklus Jeana Renoira, redatelja, scenarista, glumca i producenta, najistaknutijeg predstavnika poetskog realizma koji je snažno utjecao na francuske novovalovce i uzčije ime vežemo koncept filmskog autora – redatelja čija vizija nadilazi fragmentacije karakteristične za kolaborativne umjetnosti. Od ere nijemog filma do kraja šezdesetih kao redatelj i kao glumac potpisao je više od četrdeset filmova, a mnogi od njih uvršteni su na liste najboljih filmskih ostvarenja svih vremena.

Publika će u Kinoteci tako i moći pogledati ratnu dramu Velika iluzija” (1937.), vrhunac poetskog realizma koji uživa status jednog od najpoznatijih antiratnih filmskih ostvarenja svih vremena. Priča je to o skupini vojnika iz 1. svjetskog rata koji padaju u njemačko zarobljeništvo te, odvojeni od neposrednih ratnih strahota, ali i prisiljeni živjeti zajedno, stvaraju vlastiti svijet u kome su naizgled nestale stare društvene podjele. Na programu su još dvije Renoirove drame s Jeanom Gabinom u jednoj od naslovnih uloga: kriminalistička drama Toni (1935.), priča o talijanskom imigrantu koji doseljava u Provansu i biva upleten u mrežu strastvenih odnosa te Na dnu” (1936.), prema drami Maksima Gorkog, o aristokratu koji zbog kockarskih dugova mora započeti život u siromaštvu.

 

Treći francuski autor čiji će opus biti djelomično predstavljen od 25. listopada sklopu Francuske jeseni je Claude Lelouch. Riječ je o oskarovcu koji je poznat po bogatom vizualnom stilu i snažnom individualcu koji je odbijao da se njegovo ime veže uz francuski novi val. Najpoznatiji njegov film je Jedan muškarac i jedna žena” (1966.), romantična drama s Anouk Aimée i Jean-Louisom Trintignantom, gotovo arhetipska ljubavna priča o prijateljstvu, a potom i ljubavnoj vezi žene i muškarca koji su u tragedijama izgubili supružnike. Osim spomenutog filma, koji je nagrađen Grand Prixom Festivala u Cannesu i dvama Oscarima, ciklus uključuje i njegov nastavak iz 1986. Jedan čovjek i jedna žena: dvadeset godina poslije”, u kojemu likovi, u međuvremenu rastavljeni, odlučuju zajedno snimiti film o svojoj romansi. U sklopu ciklusa Claudea Leloucha također će biti prikazana drama “Život, ljubav, smrt” (1969.) i avanturistička komedija Avantura je avantura” (1972.).

U listopadu se u Kinoteku vraćaju subotnje matineje za najmlađe. 7. i 21. listopada gledatelje će uveseljavati dvojac nespretnih majstora Pat i Mat na filmu” (A je to!). Redatelj Marek Beneš, povodom 40. obljetnice nastanka kultne animirane serije, preselio je likove dvojice nespretnih majstora na velika platna i kroz nova vrata uveo nas u njihovu svakodnevicu punu izazova koje pokušavaju, kao i uvijek, prevladati neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom. 14. listopada u sklopu besplatnog Programa Kino mreže: Rendez vous au cinema 3 prikazat će se animirani film Kralj i ptica rugalica” iz 1980. Riječ je o ostvarenju koje je nastajalo trideset godina prema zamislima redatelja Paula Grimaulta i pjesnika Jacquesa Preverta, a temelji se na bajci H. C. Andersena, Pastirica i dimnjačar. Danas se svrstava u remek-djela francuske animacije, koje je utjecalo na mnoge velikane animacije poput Hayaoa Miyazakija. Posljednja subota u mjesecu rezervirana je za australski film Crveni pas” u režiji Kriva Stendersa. Riječ je o obiteljskoj avanturi koja se temelji na istinitoj priči o prijateljstvu jednog čovjeka i jednog vrlo posebnog psa.

U petak, 27. listopada u Kinoteci se dvjema besplatnim projekcijama obilježava Svjetski dan audiovizualne baštine: u 11 sati prikazat će se znanstvenofantastični film “Tajna starog tavana” iz 1984. u režiji Vladimira Tadeja, a u 20 sati na rasporedu je “Breza” Ante Babaje.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Više informacija: www.centarcesarec.hr // www.facebook.com/KinoKinoteka