Na repertoar stižu Stranci Andrewa Haigha, a u goste nam dolaze Filmšnite – prvo izdanje revije filmova s njemačkog govornog područja, s filmovima o Ingeborg Bachmann i Elfriede Jelinek.

Filmšnite: Austrija, Njemačka i Švicarska
U ponedjeljak u Kinoteci kreću Filmšnite, novi zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije, u sklopu kojeg će kroz četiri projekcije publici biti predstavljeno nekoliko hvaljenih recentnih filmova s njemačkog govornog područja, tj. iz Austrije, Njemačke i Švicarske.
Program kreće u ponedjeljak projekcijom Ingeborg Bachmann: Putovanje u pustinju, biografskog filma o radikalnoj spisateljici te predvodnici austrijske književne renesanse, koji prati njezin uzbudljiv život i romansu s Maxom Frischom. Redateljica filma je veteranka Margarethe von Trotta, a glavnu ulogu odigrala je sjajna Vicky Krieps. Ulaz na film je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.
U utorak na rasporedu je Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca, dokumentarni film o još jednoj velikoj spisateljici, dobitnici Nobelove nagrade za književnost i oštroj kritičarki austrijskog društva. Redateljica Claudia Müller snimila je višeslojan portret ove velike umjetnice, a zanimljivim montažnim rješenjima nastoji oponašati Jelinekin specifičan pripovjedni stil.
Program se nastavlja i sljedeći tjedan s filmovima Sisi & ja Frauke Finsterwalder i Teorija svega Timma Krögera. Pokrovitelj programa je Erste banka.

Noviteti: Stranci
Andrew Haigh majstor je istančanih psiholoških drama, a ovaj je status potvrdio Strancima, atmosferičnom pričom o osamljenom muškarcu, koji dobija priliku ponovno se susresti s roditeljima koje je izgubio kao dječak. Haighov film priča je o duhovima kakvu još niste vidjeli – izrazito emotivna i kompleksna meditacija o odrastanju, gubitku i osamljenosti, koja će vam slomiti srce i zatim ga ponovno sastaviti. Uz maestralnu režiju, montažu, zvuk i nostalgični soundtrack iz 1980-ih, Stranci se mogu pohvaliti i odličnim glumačkim nastupima Andrewa Scotta i Paula Mescala.

Ostali noviteti: Aktualni hitovi
Na repertoaru i dalje prikazujemo hit-filmove koji i dalje izazivaju veliki interes publike: romantičnu dramu Prošli životi Celine Song, crnu komediju Uboga stvorenja Yorgosa Lanthimosa, provokativnu Zonu interesa Jonathana Glazera te kompleksnu sudsku dramu Anatomija pada Justine Triet. Riječ je o radovima koji su obilježili prethodnu godinu i koji se za Oscare natječu u najprestižnijim kategorijama.
I sljedeći tjedan s velikog ekrana zavodit će vas Slatka Simona Igora Mirkovića, intrigantni neo noir smješten u milje seks-chatova.
Svi koji su propustili pogledati u Berlinaleu nagrađeni novi film Christiana Petzolda Crveno nebo moći će to nadoknaditi sljedeći petak u 16 sati, a na Matineji za odrasle u sljedeću subotu moći ćete pogledati Udar sreće Woodyja Allena.

ADU_Drive: Bombonijera
Program ADU_DRIVE, inspiriran Google Drive arhivom Akademije dramske umjetnosti na kojoj se nalaze tisuće vježbi studenata ADU, a koje često ondje i ostanu zakopane, donosi te vježbe u mrak projekcionističke dvorane, ovoga puta u Kinoteci!
Izbornici izdanja nazvanog Bombonijera su studenti Nina Damjanović, Tadija Čaluković, Petar Lebinec, Stjepan Hren i Tibor Vukelić, a donose pet filmova različitih autora, koje žele podijeliti s publikom. Popis filmova zasad je iznenađenje, a ulaz je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Praktične informacije
Zbog velikog interesa za pojedine naslove, savjetujemo da svoje karte kupite online ili na blagajni barem 20 minuta prije početka projekcije, kako ne biste propustili početak filma, jer s projekcijama krećemo na vrijeme.
Filmove iz programa Filmšnite pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: www.kinokinoteka.hr