Fassbinderov ciklus nastavljamo pričama o okrutnosti, povodom Noći vještica ekskluzivno prikazujemo horor-senzaciju Govori mi braće Philippou, na repertoar stiže Broker Hirokazua Kore-ede, a od sljedeće subote uvodimo i pilot-program Matineja za odrasle na kojem prikazujemo Ubojice cvjetnog mjeseca.

Fassbinder: Okrutne namjere
Premda najpoznatiji po melodramama i društvenim satirama, Fassbinder je povremeno iskoračio i u područje trilera kako bi istražio svoju omiljenu temu: okrutnost ljudske prirode.
Sljedeći tjedan na repertoaru stoga gledamo jedan od Fassbinderovih najneobičnijih filmova: Kineski rulet, dijaboličnu priču o djevojčici koja svoje roditelje uvlači u krajnje neugodnu igru iz naslova, ne bi li ih kaznila i ponizila. Dan ranije na rasporedu je Bennyjev video, zastrašujući psihološki triler Michaela Hanekea, koji svojim portretom disfunkcionalne malograđanske obitelji koja se urušava uslijed nimalo nedužne „igre“ njihova sina predstavlja varijaciju na temu kritike malograđanštine iz Kineskog ruleta.
Kapi vode na vrelom kamenju adaptacija je Fassbinderova kazališnog komada o okrutnosti osjećaja i emocionalnim manipulacijama unutar ljubavnog četverokuta, u kojem se mogu pronaći zametci Gorkih suza Petre von Kant i U godini s 13 mjeseca. Ovu erotsku tragikomediju za veliko je platno razigrao François Ozon.
Čuvaj se svete kurve Fassbinder se bavi okrutnošću kreativnog procesa, a govori o letargiji i kaosu unutar filmske ekipe okupljene povodom snimanja koje nikako da počne. Kao i mnogi Fassbinderovi filmovi, i ovaj je niknuo iz vlastitog iskustva, a njegova jedinstvena vizija raspada zajednice uslijed kreativnog (ne)rada inspirirala je Klimaks i Lux Æterna Gaspara Noéa.
Tjedan zaključuje Marta, Fassbinderova reinterpretacija gotičkog trilera u kojem se žena iz naslova upušta u vezu s emocionalnim nasilnikom, pri čemu se granice između tlačitelja i potlačenog neprestano preispisuju. Glavnu ulogu maestralno je odigrala Margit Carstensen.

Noviteti: Govori mi
Povodom Noći vještica na repertoaru Kinoteke ekskluzivno prikazujemo Govori mi, hvaljeni horor braće Dannyja i Michaela Philippoua, koji od prikazivanja na ovogodišnjem Filmskom festivalu Sundance ne prestaje oduševljavati publiku diljem svijeta.
Priča o skupini tinejdžera koja se upušta u opasnu igru izazova s ukletom balzamiranom rukom iznenađuje originalnim pristupom žanrovskim motivima, a kritika je hvalila i nadahnutu režiju, izbjegavanje klišeja, zastrašujuće efekte te izvrstan nastup Sophie Wilde, zvijezde aktualne Netflixove serije Everything Now, u glavnoj ulozi.

Govori mi je originalno i pametno žanrovsko ostvarenje, koje bi se po pristupu hororu moglo usporediti s filmovima Arija Astera, Roberta Eggersa, Mikea Flanagana i Jordana Peelea, a podjednako će zadovoljiti i fanove filmske strave, kao i one koji očekuju nešto više.

Noviteti: Broker
Nakon Zlatnom palmom nagrađenih Obiteljskih veza (2018), japanski redatelj Hirokazu Kore-eda na velika se platna vraća još jednom gorko-slatkom pričom o društvenim izopćenicima i alternativnim obiteljima. Njegov Broker priča je o skupini muškaraca koji preprodaju ostavljene bebe parovima koji ih teško posvajaju, a pritom se upuštaju u neobičnu zavrzlamu koja uključuje mladu majku i par detektiva.
Kore-edin film prikazan je u natjecateljskom programu prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je ispraćen ovacijama, a Song Kang-ho (našoj publici poznat i po ulozi oca siromašne obitelji iz Parazita) osvojio je nagradu za najboljeg glumca.

El Shatt i ostali Noviteti
Na repertoar privremeno vraćamo El Shatt – nacrt za utopiju, popularni dokumentarni film Ivana Ramljaka koji kroz bogat arhivski materijal i iskustva iz prve ruke pripovijeda o jednoj specifičnoj epizodi iz domaće povijesti.

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati dramediju Palo lišće Akija Kaurismäkija, dokumentarac Kuća na Kravljevcu Pere Kvesića, nadrealni erotski triler Escort Lukasa Nole i intrigantnu psihološku dramu Čovjek bez krivnje Ivana Gergoleta.

Matineja za odrasle: Ubojice cvjetnog mjeseca
Subote ujutro inače su rezervirane za naše najmlađe filmofile, no sljedeći tjedan odlučili smo pokrenuti pilot-program Matineje za odrasle, u sklopu kojeg ćete vikendom u prijepodnevnim satima moći pogledati aktualne hitove. Prvi na rasporedu su Ubojice cvjetnog mjeseca, epska triler-drama Martina Scorsesea o intrigatnoj epizodi iz američke povijesti, u kojoj su glavne uloge odigrali Leonardo DiCaprio i Lily Gladstone.
Matineja za odrasle izmjenjivat će se subotama s Matinejama za djecu, pa svakako obratite pozornost na raspored ukoliko vikend poželite započeti nekom od aktualnih filmskih uspješnica.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Fassbinder: Pravo jačeg pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.
Raspored projekcija: KinoKinoteka