Tjedan u Kinoteci: Antijunaci našeg doba

Ciklus Umijeće neuspjeha nastavljamo fokusom na antijunake koji su oblikovali filmsku povijest, u sklopu čega ćemo prikazati i Mračnu krv – hrvatsku premijeru posljednjeg filma Rivera Phoenixa, a u goste nam stiže i Gledalište Kinokluba Zagreb.

Umijeće neuspjeha: Antijunaci našeg doba
Svi znamo da superjunaci dominiraju repertoarima kina diljem svijeta. No antijunaci su dio filmske i pop-kulturne mitologije jednako kao i heroji. Sljedeći tjedan ciklusa Umijeće neuspjeha stoga će biti posvećeno Antijunacima našeg doba, filmovima koji će nas podsjetiti na kinematografskih razdoblja čija je poetika bila izgrađena oko antijunaka. Na primjeru Aleje noćnih mora prošetat ćemo se zlatnim razdobljem film noira, dok će nas Ubojice i svjedoci odvesti u paranoični svijet političkih trilera 1970-ih.
Mračna krv Georgea Sluizera, posljednji (i nikada završeni) film Rivera Phoenixa, podsjetit će nas na antijunake s ove strane platna – karizmatične zvijezde koje su njihov turbulentni život i prerana smrt prometnula u mitološke ličnosti popularne kulture. Film je završen gotovo dva desetljeća nakon Phoenixove smrti, a projekcija u Kinoteci njegova je hrvatska premijera.

Kinoklub Zagreb: 15. Gledalište
Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća kratkih filmova, na 15. Gledalištu, od 19. do 21. svibnja u kinu Kinoteka, predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju. Na Gledalištu će se prikazati svi filmovi članova KKZ-a snimljeni u protekloj godini.
Tročlani veliki žiri dodijelit će Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2021. godini. Nagradu kritike dodijelit će članovi žirija kritike kojeg čine polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u.

Ulaz na projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Noviteti: Aktualni hitovi
Među Novitetima pogledajte Košnicu, hvaljeni debitantski film kosovske redateljice i scenaristice Blerte Basholli, inspiriran istinitom pričom o ženi koja nakon smrti svoga muža pokrene proizvodnju ajvara kako bi spasila obitelj. Košnica je osvojila nagrade za najbolji film i režiju na Festivalu Sundance, a ušla je i među 15 finalista za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.
Ljubitelji humora i španjolske kinematografije mogu uživati u dvije izvrsne satirične komedije: Ego protiv ega s Penelope Cruz i Antonijem Banderasom te Velikog gazdu s Javierom Bardemom.

Matineja: Odvažna Iva
Na repertoar nam stiže novi animirani film namijenjen najmlađim filmofilima. Riječ je o Odvažnoj Ivi i skrivenom blagu Maglograda, priči o djevojčici koja sa svojim prijateljicama lasicama kao siroče živi na ulicama srednjovjekovnog grada. Uskoro će se naći u avanturi spašavanja prijestolonasljednika Rolanda, koji je kletvom pretvoren u neobičnu životinju. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Umijeće neuspjeha pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka