Ciklus posvećen opusu Paula Verhoevena nastavljamo Sirovim strastima, njihovim noirovskim prethodnicima i tematskim nastavljačima, a u Novitetima gledamo dva nova naslova: intrigantni dokumentarac Izbačeni Frederika Gerttena i nostalgičnu romansu Ljeto ’85. Françoisa Ozona.

Paul Verhoeven: Sirove strasti

Verhoevenovi filmovi često djeluju kao eksplozivni koktel seksa i nasilja, a jedan od najboljih primjera za to su Sirove strasti, napeta priča o policajcu koji se uplete u vezu s privlačnom spisateljicom osumnjičenom za ubojstvo svog ljubavnika. Riječ je o jednom od najvećih hitova Verhoevenove karijere: odlično režiranoj kombinaciji filma detekcije i psihološkog trilera, koja je pomaknula granice erotike u srednjostrujaškom Hollywoodu te pokrenula žanrovski ciklus erotskih trilera koji su obilježili 1990-e. Sirove strasti također su i vrhunski primjer neo noira, kao i film koji kroz žanrovsku matricu progovara o promijenjenoj dinamici među spolovima: autonomnim ženama, krizi muškosti i seksualnosti kao areni za igre dominacije i moći. Sirove strasti također pamtimo i po odličnoj glazbi Jerryja Goldsmitha te ikoničkom nastupu Sharon Stone u ulozi Catherine Tramell, koju je uspjeh filma prometnuo u međunarodnu zvijezdu.

Uz Sirove strasti prikazujemo i dva Verhoevenova filma koja istražuju slične teme iz drugačijeg ugla. Jedan od njih je Elle, crnohumorni psihološki triler o ženi koju napadne maskirani silovatelj, a koja umjesto odlaska na policiju odluči sama pronaći počinitelja. Predvođen karizmatičnim nastupom Isabelle Huppert, koji joj je donio i nominaciju za Oscara, Elle se krizom muškosti bavi iz perspektive ženskog lika, pri čemu je erotska dimenzija zamijenjena elementima crne komedije i farse. Tu je i Čovjek bez tijela, znanstveno-fantastični slasher o znanstveniku koji nakon iskušavanja seruma nevidljivosti prerasta u argesivnog manijaka. Uz vrhunske specijalne efekte, Čovjek bez tijela do krajnosti dovodi za Verhoevena karakterističan motiv dezintegracije muškog fizičkog i psihičkog identiteta.

Uz Verhoevenove radove prikazat ćemo i dva klasika na koje se Sirove strasti nastavljaju. Prvi je Vrtoglavica, remek-djelo Alfreda Hitchcocka o agorafobičnom detektivu upletenom u nevjerojatan zaplet, koji Verhoevenovim filmom odjekuje kroz vožnje San Franciscom, stylingom Catherine Tramell, muškarcem s manom kao fokalizatorom priče te inrigantnom kombinacijom erosa i thanatosa, opsesije i opasnosti. Tjedan zaključuje Dodir zla, noir-klasik Orsona Wellesa, čiji moralni relativizam i koreografija kamere snažno odjekuje mnogim Verhoevenovim filmovima.

Noviteti: Ljetne romanse i urbani problemi

Jeste li se ikada zapitali zašto si sve teže možemo priuštiti život u velikim gradovima? Švedski redatelj Frederik Gertten pokušao je odgovoriti na to pitanje svojim filmom Izbačeni, intrigantnim dokumentarcem o problemima stanovanja, koji od sljedećeg tjedna možete pogledati na repertoaru kina.

Novost na repertoaru je i Ljeto ’85., novi film popularnog francuskog redatelja Françoisa Ozona. Radi se o nostalgičnoj romansi o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi smještenoj u 1980-e u francusku Normandiju, koja je obvezno štivo za sve one koji su uživali u ljetnoj melankoliji Skrivene ljubavi (Call Me By Your Name, 2017) Luce Guadagnina.

Na repertoaru i dalje možete pogledati ovogodišnje oskarovske laurete. Tu je dobitnik Oscara za najbolji film, režiju i Frances McDormand kao glavnu glumicu – izvrsta film ceste Zemlja nomada Chloé Zhao. Gledamo i pobjednika u kategoriji najboljeg stranog filma – Još jednu rundu Thomasa Vinterberga te Minari Leeja Isaaca Chunga, koji je Oscara donio korejskoj glumici Youn Yuh-jung za sporednu ulogu.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Paul Verhoeven: Sirove strasti pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka