Jeste li među onima koji su se nekoć tijekom ljetnih vikenda vozili Samoborčekom prema Samoboru, bazenima Šmidhen i slasnim kremšnitama? Duboko upisana u memoriju građana ova je uskotračna željeznica prometovala na relaciji Zagreb – Samobor, a kasnije i Bregane u periodu 1901.-1979. godine.
Iako je pruga u početku bila dugačka tek 19 km, a kasnije 5 km dulja, putovalo se prilično dugo, budući da je brzina vlaka bila tek 15-20 km/h. Ali brzina ionako tadašnjim putnicima nije bila važna. Važni su im bili druženje, razgovor, smijeh i pjesme koji su tijekom ljetnih mjeseci odzvanjali iz otvorenih vagona Samoborčeka. 1959. godine parna lokomotiva zamijenjena je dizelskom, takozvanom “Srebrnom strijelom” koja je mogla postići brzinu od 60 km/h.
 
Početni kolodvor Samoborčeka bio je u Adžijinoj ulici, južno od današnje Toplane. Vlak je zatim putovao preko Selske ceste, kroz naselje, te zatim paralelno s današnjom prugom.
Legendarna vožnja Samoborčekom ovjekovječena je u kultnom filmu Kreše Golika “Tko pjeva zlo ne misli” iz 1970.godine.
 
Samoborčekova parna lokomotiva danas se može vidjeti u Tehničkom muzeju. Kompozicija vlaka nalazi se u Južnom samoborskom naselju a Srebrna strijela tužan je i u travu zarastao stanovnik Ranžirnog kolodvora u Buzinu.
Izvor podataka:Forum Kluba ljubitelja željeznica (www.zeljeznice.net/forum)
Fotografije: Forum Kluba ljubitelja željeznica