Hrvatska glazbena unija od ove godine pokreće natjecanje mladih instrumentalista – Status Juniori, po uzoru na seniorsku nagradu koja se dodjeljuje već 24 godine.

Ideja cijele manifestacije je da se u prvi plan stave mladi glazbenici koji su vrhunski svirači, a tek traže svoje mjesto pod reflektorima. HGU želi stvoriti nove glazbene vrijednosti i omogućiti svim vrhunskim mladim instrumentalistima da skrenu pažnju na sebe.

Nakon pregleda pristiglih prijava, stručna komisija Hrvatske glazbene unije donijela je odluku da u finalu natjecanja Status Juniori 2020 – nagrade za najboljeg mladog instrumentalista, nastupe slijedeći glazbenici (abecednim redom):

– Luciano Bradičić (2004.) bubnjevi
– Marin Roža (2003.) bubnjevi
– Petra Stanec (2006.) bisernica
– Sandro Sušanj (2002.) gitara
– Ante Škurla (2002.) gitara

Finale će biti održano u ponedjeljak 3. veljače 2020. sa početkom u 19:30 sati, u dvorani kina Kinoteka, Kordunska ulica 1, Zagreb.

U sklopu finalnog programa, ali van konkurencije, nastupit će mladi glazbenici Luka Antun Bušić (2009.) bubnjevi, i Andrija Traven (2009.) klavijature.
Kao poseban gost nastupit će međunarodno priznati i poznati mladi glazbenik iz Rijeke Frano Živković (2004.) na gitari.

Članovi stručnog žirija HGU-a bit će poznati glazbenici Neven Frangeš, Nikša Bratoš, Damir Butković, Miroslav Lesić i Jan Ivelić, a glazbeni sastav koji će pratiti sve finaliste natjecanja Status Juniori čine slijedeći instrumentalisti, svi redom dobitnici glazbene nagrade Status HGU-a: Bruno Kovačić-gitara, Miroslav Lesić-gitara, Goran Delač-bas gitara, Dado Marinković-bubnjevi, Zlatan Došlić-klavijature, i Fedor Boić-klavijature.

Luciano Bradičić rođen je 15.1.2004. godine u Rijeci. Bubjeve počinje svirati sa 4 godine. Prvi mu je učitelj bio Joško Serdarević (bubnjar grupa “Vrijeme i Zemlja”, “Xenia”, “Crooks & Straights”), uz koje počinje svirati svoje prve taktove.

Marin Roža ima 16 godina i živi u Rovinju. Pohađa 3. razred srednje glazbene škole “Ivan Matetić Ronjgov” u Puli, smjer glazbenik teoretičar. Paralelno pohađa i 1. razred iste škole, smjer glazbenik udaraljkaš, kod prof. Vedrana Vojnića. Bubnjeve svira 8 godine te uz njih još i gitaru, klavir, bas, i bavi se glazbenom produkcijom.

Petra Stanec rođena je 2006. godine u Zagrebu. Djetinjstvo provodi u krugu obitelji u Kerestincu. Pohađala je  DV “Slavuj”, a u 1. razredu OŠ upisana je u PŠ Kerestinec kod  prof. Sandre Deissinger. Trenutno je učenica 8.razreda OŠ “Mihaela Šiloboda” u Svetom Martinu pod Okićem. Sve razrede završila je s odličnim uspjehom.

Sandro Sušanj rođen je 12.1.2002. godine u Zagrebu. Trenutno je maturant u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a završio je Osnovnu školu Lovre pl. Matačića u Zagrebu. Od malena ga zanima glazba – baka ga je učila osnovama na klaviru. Ipak, više  ga je zanimala gitara te se s 8 godina upisao u glazbenu školu Muzički Atelje na klasičnu gitaru.

Ante Škurla ima 17 godina, rođen je 5.3.2002. u Zagrebu gdje se i školuje. Trenutno je maturant u Gimnaziji Tituša Brezovačkog. Kao petogodišnjak upisuje se u zbor, u kojem narednih 6 godina razvija smisao za glazbu općenito. Sa 8 godina otac ga uči prve akorde na gitari, a u tom razdoblju otkriva i ozbiljniju rock glazbu – grupu Queen sa lead dionicama Briana Maya koje sluša svakodnevno.

Više informacija na: https://nagrada-status.hgu.hr/juniori