Unutar projekta Kazalištarenje provodimo ciklus radionica Teatra sjena u OŠ Medvedgrad. Polaznici: učenici 3.A i C razreda, učiteljica Darja Mrđen i knjižničarka Helena Grčić.

Voditelji radionica: Petra Bokić i Neven Aljinović Tot.

Foto: Ivana Market

 

Kazalište sjena jedno je od najstarijih u ljudskoj povijesti. Već se pračovjek u spilji, kada je palio vatru, igrao sa sjenama koje je njegovo tijelo ostavljalo na zidovima spilje. Istočni narodi se bave kazalištem sjena već tisuću godina.

 Kazalište sjena se sastoji od paravana s ekranom, svjetla, lutaka, glazbe, sadržaja, i naravno lutkara – majstora. Paravan je okrenut prema publici. Iza njega se nalazi svjetlo, te lutke koje se stavljaju između svjetla i ekrana na paravanu. Publika vidi dobivenu sjenu na ekranu. Lutkar animira lutku tako da se on ne vidi, jer se nalazi ispred, iza ili pored svjetla. Glazba prati radnju, a tematika ju određuje.

 Kazalište sjena svojevrsna je preteča televizije i njen izraz sličan je mediju animiranog filma. Kazalište sjena se može koristiti kao rješenje za cijelu predstavu te kao element u kombinaciji sa drugim lutkarskim i glumačkim tehnikama.

Program financira Grad Zagreb.

Foto: Ivana Market