Uzbudljivi filmski naslovi u Ciklusu suvremenog norveškog filma

Ciklus suvremenog norveškog filma, koji će u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i Norveškim filmskim institutom biti održan od 13. do 19. prosinca u kinu Kinoteka, predstavit će izbor najboljih ostvarenja bogate norveške kinematografije. Pet suvremenih filmskih uspješnica, različitih žanrova, upoznat će vas s tipičnim norveškim filmskim rukopisom, a izmišljene ili stvarne, dramatične ili komične životne situacije na velikom platnu otkriti djeliće norveškog života i kulture.

Foto: Redoslijed nestanka
Foto: Redoslijed nestanka

Ciklus započinje u četvrtak, 13. prosinca besplatnom projekcijom kriminalističke drame Redoslijed nestanka iz 2014. godine, redatelja Hansa Petera Molanda. Nils vozi ralicu i živi bezbrižnim životom u zimskom raju, gradiću Beitostølen. Međutim, iznenadna smrt njegovog sina dovodi ga usred rata droge između norveške mafije i Srba. U ovom svijetu, on je tek početnik – naoružan snažnom mašinerijom i početničkom srećom.

Komedija Ostati živ (2015.) u režiji Charlotte Blom prati Marianne (34) koja neočekivano saznaje da ju njezin dečko vara. Uz pomoć savjeta za osvetu i mudrosti svoje prijateljice, Marianne preokreće svoj život u kojem otkriva da je udobnost i mir precijenjena, a da je zabava ono što je važno u životu. Ostati živ gledamo u petak, 14. prosinca.

Foto: Divovski val

Subota, 15. prosinca rezervirana je za film katastrofe Divovski val (2015.), redatelja Roara Uthauga. Iako su događaj očekivali, nitko zapravo nije bio spreman za urušavanje planinskog prijevoja iznad slikovitog uskog norveškog fjorda Geirangera, koje je izazvalo 85-metarski tsunami. Iskusni geolog nalazi se usred neizbježne katastrofe, a njegove najgore noćne more počinju se ostvarivati. Film je snimljen prema stvarnim događajima iz 1934. u Norveškoj kada se odlomila stijena zbog čega je stradalo 40 ljudi.

Foto: Limbo

Program se nastavlja u utorak, 18. prosinca s dramom Limbo Marije Sødahl. Film je to o obitelji koja doseljava iz Norveške u dijametralno suprotni Trinidad gdje vrijede neka druga pravila – kako društvena tako i bračna. Riječ je o snažnoj i ozbiljnoj drami koja govori o ljubavi, strasti, izazovima i opasnoj ljudskoj prirodi.

Foto: Blizanci: Veliko putovanje

Završetak ciklusa rezerviran je za dokumentarac Blizanci: veliko putovanje (2015., red. Frode Fimland) koji je na repertoaru u srijedu 19. prosinca. Brat Magnar (75) i sestra Oddny (72) žive zajedno cijeli svoj život i vode obiteljsku farmu skupa kao mnoge generacije prije njih. Jednoga dana prime pismo od rođaka iz Minnesote koji ih poziva u Ameriku…

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Ulaz na film otvorenja ciklusa je slobodan, a cijena ulaznica za ostale projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.