CENTAR ZA KULTURU I FILM AUGUSTA CESARCA VAS

POZIVA NA

NOVI CIKLUS RADIONICA ZAPADNOAFRIČKIH RITMOVA

pod vodstvom

Krunoslava Kobeščaka i Ismaila Balde Commija.

Radionica će se održavati u prostorijama O.Š. Pavleka Miškine (Sveti Duh 24) u trajanju od 12 termina

TERMINI RADIONICA:

1. STUPANJ – ponedjeljkom 24. 9. 2018. – 3.12. 2018. od 19:30 – 21:00

2. STUPANJ – utorkom 25. 9. 2018.  – 4. 12. 2018. od 19:30 – 21:00

3. STUPANJ – četvrtkom 27. 9. 2018.  – 6.12. 2018. od 19:30 – 21:00

Radionica je namijenjena početnim i iskusnijim sviračima. Za sve radionice poželjno je imati svoj djembe, ali nije nužno. Postoji određen broj bubnjeva za posudbu.

 Cijena radionice je 650 kn (550 kn za studente, nezaposlene i umirovljenike *uz predočenje potvrde o statusu), plativo u 2 rate

Prijave na:

djembe.radionica@gmail.com

Pitanja i dodatne informacije na kontakt tel. 091 539 2778 (Kruno)

  www.centarcesarec.hr

O RADIONICI

Radionica zapadnoafričkih ritmova održava se u Zagrebu punih devet godina zaredom i jedinstvena je prilika za susret s afričkom muzikom koja je temeljena na ritmu.

Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj muzici (prvenstveno se odnosi na zapadnu Afriku – kulturni krug bivšeg Mandeng carstva) temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvaraju vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda.

Od 2008. godine kada je navedena radionica pokrenuta pod vodstvom Nenada Kovačića, ujedno i jednog od najznačajnijih udaraljkaša ovih krajeva, radionicu je pohađalo više stotina ljudi. Kompleksnost ritmova uspješno se svladava raščlanjivanjem svake dionice na manje dijelove te potom objedinjavanje istih u cjelinu. Da bi polaznici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojimo ih naučiti ne samo dionice djembe bubnja, nego i ritmičke fraze svakog od tri Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer melodija koju oni tvore srce je svakog zapadnoafričkog ritma.

Radionicu zapadnoafričkih ritmova smo u posljednje tri godine uspjeli podići na novu razinu. Konačno u našem timu imamo pravog djembe majstora, porijeklom iz Senegala. Njegovo ime je Ismail Balde Commi a dolazi iz muzičke obitelji u kojoj još kao dječak počinje svirati djembe. Commijevo podučavanje ritmova pravo je osvježenje i izazov za sve buduće i stare polaznike radionica, budući da su afrička muzika i ritmovi dio njegovog kulturnog nasljeđa, a ne postoji nijedan autentičniji učitelj afričke glazbe na ovim prostorima.

Budući da svatko ima ritam u sebi a njegovo otkrivanje ili usavršavanje je vrlo izazovno i zabavno istovremeno, pozivamo Vas na odličan provod u novom ciklusu zapadnoafričkih ritmova.

https://www.youtube.com/watch?v=_dsvDwWxmiw