Zagrebačka Kinoteka pridružuje se adventskom programu grada Zagreba predstavom ‘Vol i magarac’, duhovitom inačicom priče o Božiću i rođenju Djeteta iz Betlehema njemačkog dramatičara Norberta Ebela, čija će premijerna izvedba biti u nedjelju, 26. studenoga, nakon čega slijede tri izvedbe svake adventske nedjelje do 17. prosinca.

Nakon pedesetak izvedbi u europskim zemljama i brojnih nagrada, neobična božićna predstava istaknutog njemačkog suvremenog dramatičara imat će u Kinoteci svoju hrvatsku praizvedbu u organizaciji Kazališta Oberon i Adam Scene, a tom prigodom u Zagrebu će gostovati i sam autor teksta.

Redatelj hrvatske predstave je Damir Mađarić, koji potpisuje i prijevod, a igraju Fabijan Paval Medvešek u ulozi vola i Adam Končić u ulozi magarca. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a glazbu je oblikovala Gordana Evačić.

“Napisao sam predstavu za djecu, ali sam brzo shvatio da je ona zanimljiva i odraslima jer je puna humorističnih momenata. Tako svatko može iz nje izvući pouku: djeca često daju dobre savjete životinjama kako postupati s mladima, a odrasli se smiju nespretnosti životinja i njihovom naivnom interpretiranju božićne priče. Tako je obitelj idealna publika”, kazao je Norbert Ebel uoči dolaska u Zagreb.

VOL I MAGARAC Norberta Ebela je priča o dva prijatelja iz Betlehema. U zimskoj noći Vol se vrača u staju i u jaslama među sjenom pronalazi nejako biće. U pomoć doziva sustanara Magarca koji mu objašnjava da je to možda Isus o kojem se ovih dana govori, kojeg su vjerojatno roditelji na kratko ostavili u njihovom domu. Vol želi da dijete nestane, izbija svađa među dvojicom prijatelja, ali ono ipak ostaje u njihovim jaslama. U nastavku susreću trojicu mudraca, odbijaju vojnika kralja Heroda i slože se oko brige za malo dijete podjelom uloga zamjenskih roditelja.

 

Uprizorenjem ovog teksta za djecu (5+) dobivamo predstavu koja govori o dužnosti pojedinaca u društvu i odnosu prema bližnjem. Toliko puta ispričanu priču o rođenju Isusa ovdje nalazimo bez klišeja iz jednog novog kuta gledanja donešenu uz snažnu poruku,  na veseo i duhovit način.

Redatelj i prijevod Damir Mađarić, scenograf Marta Crnobrnja, kostimograf Marija Šarić Ban, glazba Gordana i Miroslav Evačić, glumci Fabijan Pavao Medvešek  i Adam Končić.

Predstava je namijenjena djeci predškolske dobi kao i đacima od prvog do četrvrtog razreda osnovnih škola. Nosi nekoliko snažnih kršćanskih poruka koje mogu na duhovit način ostaviti dojam i na roditelje i odgajatelje odnosno nastavnike koji će biti u pratnji ciljane skupine gledatelja.

Tekst je prevođen na nekoliko europskih jezika te se izvodi u više dječjih kazališta u Europi. Poznati njemački dramatičar, autor ovog teksta Norbert Ebel je izrazio želju da bude prisutan na hrvatskoj praizvedbi njegovog nagrađivanog djela. U poplavi klišeiziranih uprizorenja dolaska na svijet spasitelja Isusa Krista, ova bi predstava mogla donijeti pravo osvježenje zagrebačkoj maloj i velikoj publici.

Predstava se organizira uz potporu župe sv. Blaža, a ulaznice za predstave mogu se nabaviti na blagajni kina Kinoteke koja se otvara sat vremena prije redovnih projekcija filmova između, od 19h.  Cijena ulaznice iznosi 30 kn.