Ciklus filmova Jean-Luca Godarda završava filmovima Ludi Pierrot Vikend, nakon čega slijede odabrani naslovi još jednog istaknutog predstavnika francuskog novog vala i ikone francuskog filma – Françoisa Truffauta.

 

Ludi Pierrot sa Jean-Paulom Belmondom i Annom Karinom u glavnim ulogama bit će prikazan u utorak, 3. listopada. Film prati Pierrota u bjegu od dosadnog života, u kojem mu se pridružuje privlačna Marianne koju proganjaju gangsteri.  I u ovom filmu Godard varira omiljenu temu o izgubljenosti pojedinca u suvremenom svijetu, o beznađu i neizbježnu samouništenju.

Ludi Pierrot

U srijedu, 4. listopada na rasporedu je zadnji Godardov film iz ovog ciklusa, Vikend, u kojem se sve vrti oko putovanja egoističnog i bogatog bračnog para autom po Francuskoj i njihovim susretima s čudnim osobama. U filmu se daju naslutiti teme o propadanju buržoazije i moderne civlizacije čiji put ne vodi nikamo.

Vikend

Nakon Godarda, od četvrtka do subote gledamo filmove Françoisa Truffauta, ikone francuskog filma, filmskog kritičara, redatelja i strastvenog filmofila koji je pisani trag ostavio u brojnim publikacijama, od Cahiers du cinema do magazine Elle, osnivača i istaknutog predstavnika francuskog novog vala te autora koji je u samo 25 godina aktivnog bavljenja režijom stvorio neka od najvećih djela francuske kinematografije.

Njegov dugometražni igrani prvijenac, krimi-drama 400 udaraca (1959.) jedno je inicijalnih i reprezentativnih ostvarenja novovalnog pokreta, a ujedno i prvo njegovo djelo o Antoineu Doinelu, dvanaestogodišnjaku iz Pariza koji je protagonist i drugih Truffautovih filmova, a čiji je lik baziran na mladosti samog Truffauta. 400 udaraca na repertoaru je u četvrtak, 5. listopada.

400 udaraca

Motive ljubavnog trokuta, odanosti i nepostojanosti u ljubavnom odnosu Truffaut razrađuje kroz nekoliko svojih melodrama, od kojih su dvije na programu u Kinoteci tijekom vikenda: Jules i Jim (1962.) i Nježna koža (1964.).

U petak, 6. listopada ne propustite Jules i Jim s Jeanne Moreau u glavnoj ulozi, kultni i po mnogima njegov najbolji film u karijeri te svakako jedan od ponajboljih europskih filmova 60-ih. Riječ je o ekranizaciji Rochéovog romana i snažne priče o slobodi, lojalnosti i neuništivoj snazi ljubavi ispričane kroz vezu dvojice mladića i jedne žene.

Jules i Jim

Nježna koža ljubavna je drama o poslovno uspješnom i sretno oženjenom književnom izdavaču koji započinje ljubavnu vezu sa šarmantnom stjuardesom Nicole te pokušava sakriti aferu od svoje supruge. Ovu napetu priču o nevjeri koju je Truffaut režirao pod snažnim utjecajem Hitchcocka možete pogledati u subotu, 7. listopada.

Nježna koža

Ciklus Truffautovih filmova nastavlja se do 13. listopada.

 

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

 

Detaljan raspored projekcija provjerite na službenoj stranici Centra za kulturu i film Augusta  Cesarca  https://www.centarcesarec.hr/kinoteka/program/ i facebook stranici https://www.facebook.com/KinoKinoteka/ .