DramoLet

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca tijekom 2017. godine organizira ciklus dramskih seminara namijenjenih pedagozima, učiteljima, profesorima u radu s djecom i mladima. U suradnji s eminentnim stručnjacima dramske umjetnosti osmišljen je program edukacija koje se provode putem trodnevnih radionica.

U svibnju najavljujemo:

KAZALIŠTE MASKE, MATERIJALA I OBJEKTA

(radionica Image teatra)

Autorica i voditeljica: Kruna Tarle

  1. 5. – 21. 5. 2017.

 Maska, prilično zapostavljeni medij, negdje na pola puta između glumca i lutke, pruža neslućene mogućnosti izražavanja, prije svega neverbalnog i iracionalnog.

Kazalište materijala i objekta se nalazi u prostoru između kazališta i likovne umjetnosti, i ukazuje na moguće drugačije vizure koje će nužno izmijeniti i kazalište i likovnu umjetnost.

SADRŽAJ RADA

a) LIKOVNA RADIONICA:

  • izrada gipsanog odljeva lica – rad u parovima, što predstavlja obostrano snažno meditativno iskustvo
  • izrada raznovrsnih improviziranih maski za lice i tijelo koje nemaju za cilj

da postanu statični izložbeni eksponati, nego efemerna scenska pomagala

 

b) SCENSKA RADIONICA:

Scensko istraživanje medija maske, materijala i objekta.

Izražavanje putem improvizacija, pojedinačnih etida i većih cjelina.

Scensko istraživanje maske kao snažnog medija identifikacije i projekcije u korelaciji s prostorom, pokretom, partnerom, omogućava poniranje u duboke pretince zaboravljenih arhiva koji putem kreativnog oslobađanja izlaze na površinu.

 

CILJ RADIONICE: Upoznavanje s tzv. Drugim ili drugačijim kazalištem u kojem ne dominira izgovorena riječ i koje polazi od likovne umjetnosti točnije, dinamične slike. Ono u osnovi počiva na lutkarskom mišljenju, to jest dijalogu s materijalom ili dijalogu živog i neživog. Bavi se jezikom znakova te razvija svoju specifičnu poetiku i dramaturgiju.

Radi se o poetskom i filozofičnom kazalištu, sintezi pokreta, slike i zvuka.

Cilj ove radionice nije edukacija, upoznavanje novih činjenica, nego slobodno istraživanje u prostorima scenske iluzije i intuicije.

 

Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art- radionica, multimedijskih projekata. Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja.

Predstavnica tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.

 

Kontakt i prijave: ivana.market@centarcesarec.hr