7.11.2014. u 10:30 sati

velika dvorana Centra

ULAZ SLOBODAN

Osnovni je cilj ovog odgojno ekološkog projekta podizanje svijesti kod djece o neophodnosti brige za okoliš i održivom razvoju. U ovom razdoblju projekta obrađujemo temu nastajanja i razvrstavanja otpada.

Radi se o interaktivnom, ekološko-odgojnom projektu namijenjenom djeci, od starije predškolske dobi do učenika završnih nižih razreda OŠ. Sastoji se od predstave “EKOPIS – Kod starog majstora” i EKO – radionice nakon predstave.

EKOPIS – KOD STAROG MAJSTORA

Majstor Borko Vitojelović opsjednut je idejom kako će od starih automobilskih dijelova napraviti lutka, koji će mu, ako oživi, pomoći preuzeti posao u radionici “za popravak svega na kotačima i bez kotača”. Obećavši da će promijeniti svoj odnos prema okolišu i prema radu, majstoru se ispuni želja, ali ima rok u kojem mora izvršiti obećanje.  Počinje spremati radionicu, ali sve radi krivo, naročito na nagovor Smećka: želi prosuti staro ulje u vodu, zapaliti gume i plastiku, zakopati akumulatore u zemlju i slično. Svaki put ga u posljednji trenutak spriječi Eka Zelenka, a i Limko. Budući da majstor Borko ima rok u kojem mora spremiti radionicu na ekološki prihvatljiv način (mora selektirati otpad od smeća kao i sirovinu unutar otpada) i vrijeme mu istječe, svi zajedno pozivaju publiku, male gledatelje da pomognu. Na scenu stižu Gospodari otpada – kante u bojama u koje se može odložiti svaki otpad posebno i ubrzo je scena čista. Majstor koristi priliku i razgovara s djecom o ekologiji i predstavi.

Na kraju, sretni majstor poziva sve: Eku, Smećka (Uljka), kao i „sina“ Limka da zajedno s publikom otpjevaju pjesmu „Možemo sami“ koja govori o tome kako svijet počiva na nama i mi ga uništavamo ili čuvamo. Svatko od nas može dati svoj doprinos spašavanju našeg zajedničkog planeta Zemlje.