Ovaj inovativan projekt uspješno spaja poznatu svjetsku kinematografiju i lokacije na otvorenom na ovom dijelu grada. Filmska projekcija na otvorenom predstavlja izniman doživljaj za brojne posjetitelje.

Filmske projekcije na velikom kino platnu postaju znatno atraktivnije ako se odvijaju u prirodnom okruženju. Za razliku od kino-dvorane, na otvorenom prostoru čovjek nije odvojen od svakodnevne zbilje i događanja. Uključivanjem doživljaja iz njegove okoline, mirisi i zvukovi ljeta postaju sastavni dio filmskih projekcija.

U suradnji sa Zagreb filmom tijekom održavanja programa  svake godine u kvart dovodimo najvećeg kreativca, profesora Baltazara koji  svojim neobičnim izumima oduševljava ponajviše  najmlađu publiku, ali i one koji su odrasli uz njegove avanture na malom ekranu.

Godine 2015. smo posjetiteljima predstavili i 2. Reviju hrvatskih kratkih filmova KRATKI NA BRZINU održanu od 7.-10. svibnja u Sv. Ivanu Zelini. Prikazani su nagrađeni filmovi prikazani u glavnom programu revije te su odnijeli nagrade prema odluci žirija.

Projekt Kino u mom kvartu podržavaju i poznati hrvatski glumci koji žive na Črnomercu. 2014. godine dugometražne filmove selektirali su Nataša Janjić, Jadranka Đokić i Krešimir Mikić, 2015. godine Olga Pakalović te Hrvoje Barišić, 2016. godine Tvrtko Jurić, Živko Anočić te Matija Fuček, polaznik naše filmske radionice te najmlađi redatelj u konkurenciji Dana hrvatskog filma 2016.

 

Centar za kulturu i film August Cesarec želi na prostoru gradske četvrti Črnomerec ponovo pokrenuti filmski program. Centar za kulturu i film nekada je bio poznat upravo po svom kino-prikazivačkom i popratnom programu. Ovim događanjima želimo vratiti “film” u Centar za kulturu i film i gradsku četvrt Črnomerec.

Na zapadnom dijelu grada već dugi niz godina ne postoji kino prikazivačka djelatnost. Promoviranjem i poticanjem projekcija filmova na otvorenom i u prirodnom okružju želimo ukazati na nepostojanje ljetnih kina u ovom dijelu Zagreba. Smatramo da ovakva vrsta događanja obogaćuje život stanovnika Črnomerca te znatno pridonosi kulturnoj ponudi ovog dijela grada u što su nas već i uvjerila i dosadašnja održavanja spomenutog program te rastući broj građana koji dolaze na projekcije.

 

Projekcije su besplatne za građanstvo.

 

PRESS

“Kino u mom kvartu idealna je prilika za ispuniti ljetne večeri za sve one koji zbog ispitnih rokova još uvijek moraju biti u Zagrebu ili nemaju kakvu vikendicu na moru. Uz filmove koje, čak ako ste ih već i  pogledali, vrijedi pogledati još jednom i čistinu zvjezdanog neba što se prostire iznad vas te velikog filmskog platna, Kino u mom kvartu neupitno je event koji morate attendati na Facebooku, ali i zaista na koncu i posjetiti.”

http://www.ziher.hr/2014/06/07/projekt-kino-u-mom-kvartu-vratimo-film-u-kvartove/

 

„Na prvi pogled, projekt Četvrt filma djeluje kao posve jednostavan i bezazlen događaj: na gradskoj livadi postavit će se veliki ekran i održati četiri filmske projekcije između 22. lipnja i 4. srpnja …  Međutim, valja izdvojiti upravo ovo ljetno kino, prvenstveno zbog simbolične lokacije na kojem će se odvijati: na Trgu Franje Tuđmana (koji je građanima poznatiji pod imenom susjednog, manjeg Trga Francuske Republike), na nevidljivoj granici između centra grada i kvarta na nekadašnjoj gradskoj periferiji. 

O vezanosti ovog projekta za lokalnu, kvartovsku zajednicu govori činjenica da je organizator Centar za kulturu i film Augusta Cesarca koji se predstavlja kao “svojevrsni animator kulture na području četvrti Črnomerec… Stoga se može reći da Centar ne pokreće Četvrt filma tek da bi proširio turističku i kulturnu ponudu grada općenito (ili zaradio novac), nego smatra da bi ovaj projekt, kako se navodi u opisu, “obogatio život stanovnika Črnomerca te znatno pridonio kulturnoj ponudi ovog dijela grada”. 

Osim kvartovske obilježenosti, znakovito je i da se Četvrt filma održava upravo na ovom Trgu koji zbog svoje “praznine” vječno predstavlja trn u oku gradskih vlasti i privatnih poduzetnika. Značaj Trga Francuske Republike dodatno dobiva na težini s obzirom da pojam “trga” posljednjih godina okupira i brojne građane koji onda, opet, tokom prosvjeda okupiraju konkretne gradske trgove. Iako Četvrt filma predstavlja tek mikroskopski dio ove globalne priče, ono ipak privlači pozornost kao jedna od rijetkih organiziranih manifestacija na Trgu Francuske. U kakvom se kontekstu zapravo nalazi Četvrt filma? I što nam ono prikazuje?

Četvrt filma, sadržaj koji nema politički artikuliranu poziciju, ali koji iskorištava pozitivan potencijal Trga: djelatnici lokalnog Centra organiziraju besplatne projekcije za građane u kvartu, i to na lokalnom trgu. Same filmove odabrali su filmski glumci koji žive na Črnomercu. U tom smislu, ma kako Kino bilo maleno i lokalno ograničeno, takvi projekti predstavljaju jasnu alternativu megalomanskim gradskim projektima i put prema obilježavanju zajedničkih prostora, kao i prema stvaranju same lokalne zajednice.

Naposljetku, valja obratiti pozornost i na samo “kino” koje trenutno prolazi kroz sličnu krizu kao i sami trgovi. Naime, pojedinačna kina se danas suočavaju s dvostrukom prijetnjom na tržištu: s multipleksima te skidanjem filmovima s interneta.

 Za razliku od art kina i kinoteka koje prikazuju kvalitetne filmove, program ovih projekcija ne donosi alternativna ili kanonska djela, nego relativno nove i popularne američke filmove. Dakle, Četvrt filma ne nudi alternativno kino, nego (kvartovsko) kino kao alternativu. Umjesto preskupog (multipleks) ili individualiziranog filmskog iskustva (“kućno kino”), Kino u mom kvartu daje mogućnost besplatnog, zajedničkog gledanja filma na velikom platnu.

Da se vratimo na početak, projekt Četvrt filma doista jest jednostavan i malen događaj. On lokalnim građanima pruža tek priliku da se prošeću sto metara od kuće i besplatno sa susjedima pogledaju film. Stoga činjenica što nam Kino ipak ovoliko znači pokazuje u kakvoj se krizi nalaze kulture lokalnih, kvartovskih zajednica u Zagrebu, te koliko će nam takve male građanske inicijative trebati u budućnosti.“

http://www.kulturpunkt.hr/content/kvartovsko-kino-kao-alternativa

http://www.urbancult.hr/22184.aspx

 

Autori/voditelji/koordinatori:

  • Centar za kulturu i film August Cesarec nekada je bio poznat upravo po svom kino-prikazivačkom i popratnom programu. Ovim događanjima želimo vratiti “film” u Centar za kulturu i film i gradsku četvrt Črnomerec.
  • VIA SOLIS je tvrtka specijalizirana za održavanje indoor i outdoor filmskih projekcija po izboru.  U suradnji s HAVC-om te svim video distributerima u Hrvatskoj posreduju u ishođenju potrebnih dozvola za javno prikazivanje filmova.
  • SANJA PRNJAK – stručna suradnica

 

KONTAKT

  • sanja.prnjak@centarcesarec.hr

 

KINO U MOM KVARTU ➟ NOVOSTI