Ovaj projekt uspješno spaja poznatu svjetsku kinematografiju i lokacije na otvorenom na ovom dijelu grada, u četvrti Črnomerec. Filmska projekcija na otvorenom predstavlja izniman doživljaj za brojne posjetitelje.

Želja nam je, nakon izrazito pozitivnih reakcija na do sada realizirane filmskih večeri pod zvijezdama, obogatiti program brojem događanja/projekcija kao i ponuditi još širi program uz prateće sadržaje unutar ovogodišnjeg projekta. Svjesni važnosti i kvalitete hrvatske kinoprodukcije, u dio programa kino večeri pod zvijezdama želimo uvrstiti i ponajbolje hrvatske kratkometražne i dugometražne uratke kroz suradnje s udrugama, revijama i festivalima hrvatskog filma i videa.

 

Dok je fokus programske strategije novootvorene Kinoteke kao najbližeg kina stanovnicima Črnomerca temeljen na sustavnom prikazivanju relevantnih naslova iz povijesti filma, europskog i općenito ne-američkog podrijetla, dokumentarnih filmova i filmova izvan interesa široke komercijalne distribucije, ovaj projekt bi nudio građanima naslove iz suvremene filmske produkcije.

Takvim pristupom programskoj shemi u filmskoj djelatnosti Centra želimo ostvariti dinamičnu ravnotežu zastupljenosti filmova iz starije i recentnije povijesti filma u kombinaciji s relevantnim suvremenim filmskim ostvarenjima.

Projekt su do sada podržali i poznati hrvatski glumci koji žive na Črnomercu. 2014. godine dugometražne filmove selektirali su Nataša Janjić, Jadranka Đokić i Krešimir Mikić, 2015. godine Olga Pakalović te Hrvoje Barišić, 2016. godine Tvrtko Jurić, Živko Anočić te Matija Fuček, polaznik naše filmske radionice te najmlađi redatelj u konkurenciji Dana hrvatskog filma 2016.

 

Način izvođenja

 Filmske večeri na otvorenom.

Popratni program.

Projekcije su besplatne za građanstvo.

Planirano mjesto održavanja su travnate površine na Črnomercu.

 

 Plan i vrste aktivnosti

Planiramo četiri filmske projekcije u programu Četvrt filma.

 

Četiri večeri kina na otvorenom bila bi koncipirana sljedećim redosljedom:

–           kratki animirani film

–           kratki igrano-dokumentarni film

–           dugometražni film

 

POPRATNI PROGRAM – predviđen je za predstavljanje revija, festivala i udruga hrvatskog audio vizualnog stvaralaštva.

Uključivao bi i kvizove te radionicu profesora Baltazara za djecu prije početka projekcija kao i druge aktivnosti. Projekcije eko filmova u suradnji sa udrugom Spirit.

Također, nastavili bi i odličnu suradnju sa Zagreb filmom, a planiramo i uključivanje programa u građansku akciju Udruge IGRA  – SAJAM  DOBROSUSJEDSTVA 2018. i 2019.

Pozvati ćemo na  uključivanje razne filmske revije, smotre i udruge te ALU-odsjek za nove medije  I ADU-filmskog odsjeka – pružanje prilike i mladima da prezentiraju svoje radove široj publici.

 

S obzirom da se radi o projekcijama na otvorenom, vrijeme održavanja je planirano za svibanj, lipanj I srpanj  ovisno o vremenskim i tehničkim uvjetima.

 

 

Ciljevi:

Centar za kulturu i film August Cesarec želi na prostoru gradske četvrti Črnomerec organizirati filmski program na otvorenom, kvartovske projekcije koje bi:

 

  • povećale kvalitetu života građana u gradskoj četvrti Črnomerec promocijom i razvojem dobrosusjedskih odnosa, tj. različitih oblika i vrijednosti međuljudskog solidarnog djelovanja
  • povećale interakciju među građanima koji žive u lokalnoj sredini
  • potaknuli građane na uključivanje, kao i na korištenje potencijala lokalnog, javnog i profitnog sektora u svrhu razvoja lokalne zajednice
  • potaknuli građane i ostale sudionike bitne za razvoj i funkcioniranje gradske četvrti Črnomerec na razmjenu znanja i vještina
  • povezati pružatelje različitih oblika usluga u lokalnoj zajednici u svrhu povećanja njihove dostupnosti i kvalitete za građane gradske četvrti Črnomerec
  • ukazati na važnost i velik utjecaj dobrosusjedskih odnosa na povećanje kvalitete života zajednice i pojedinaca obilježavanjem Međunarodnog dana susjeda, u suradnji s francuskom organizacijom European Federation of Local Solidarity koja za partnere ima Europski parlament, Europsko vijeće i Europsku komisiju preko Udruge IGRA i sudjelovanjem u akcijama

Promoviranjem i poticanjem projekcija filmova na otvorenom i u prirodnom okružju želimo ukazati na nepostojanje ljetnih kina u ovom dijelu Zagreba.

 

Korisnici: Stanovnici gradske četvrti Črnomerec, građani grada Zagreba svih dobnih skupina

Rezultati:

Širenje kvartovske kulturne ponude sadržaja svojim stanovnicima.

Podizanje društvene važnost kina kao javnog prostora koji je pristupačan svim građanima.

Dosadašnji rezultati – veliki interes i pozitivne reakcije medija i građanstva

 

“Kino u mom kvartu idealna je prilika za ispuniti ljetne večeri za sve one koji zbog ispitnih rokova još uvijek moraju biti u Zagrebu ili nemaju kakvu vikendicu na moru. Uz filmove koje, čak ako ste ih već i  pogledali, vrijedi pogledati još jednom i čistinu zvjezdanog neba što se prostire iznad vas te velikog filmskog platna, Kino u mom kvartu neupitno je event koji morate attendati na Facebooku, ali i zaista na koncu i posjetiti.”

 

IZVOR:

http://www.ziher.hr/2014/06/07/projekt-kino-u-mom-kvartu-vratimo-film-u-kvartove/

 

„Na prvi pogled, projekt Četvrt filma/Kino u mom kvartu djeluje kao posve jednostavan i bezazlen događaj: na gradskoj livadi postavit će se veliki ekran i održati četiri filmske projekcije između 22. lipnja i 4. srpnja …  Međutim, valja izdvojiti upravo ovo ljetno kino, prvenstveno zbog simbolične lokacije na kojem će se odvijati: na Trgu Franje Tuđmana (koji je građanima poznatiji pod imenom susjednog, manjeg Trga Francuske Republike), na nevidljivoj granici između centra grada i kvarta na nekadašnjoj gradskoj periferiji. 

O vezanosti ovog projekta za lokalnu, kvartovsku zajednicu govori činjenica da je organizator Centar za kulturu i film Augusta Cesarca koji se predstavlja kao “svojevrsni animator kulture na području četvrti Črnomerec… Stoga se može reći da Centar ne pokreće Kino u mom kvartu tek da bi proširio turističku i kulturnu ponudu grada općenito (ili zaradio novac), nego smatra da bi ovaj projekt, kako se navodi u opisu, “obogatio život stanovnika Črnomerca te znatno pridonio kulturnoj ponudi ovog dijela grada”. 

 

Osim kvartovske obilježenosti, znakovito je i da se Kino u mom kvartu održava upravo na ovom Trgu koji zbog svoje “praznine” vječno predstavlja trn u oku gradskih vlasti i privatnih poduzetnika. Značaj Trga Francuske Republike dodatno dobiva na težini s obzirom da pojam “trga” posljednjih godina okupira i brojne građane koji onda, opet, tokom prosvjeda okupiraju konkretne gradske trgove. Iako Kino u mom kvartu predstavlja tek mikroskopski dio ove globalne priče, ono ipak privlači pozornost kao jedna od rijetkih organiziranih manifestacija na Trgu Francuske. U kakvom se kontekstu zapravo nalazi Kino u mom kvartu? I što nam ono prikazuje?

 

… Kino u mom kvartu, sadržaj koji nema politički artikuliranu poziciju, ali koji iskorištava pozitivan potencijal Trga: djelatnici lokalnog Centra organiziraju besplatne projekcije za građane u kvartu, i to na lokalnom trgu. Same filmove odabrali su filmski glumci koji žive na Črnomercu. U tom smislu, ma kako Kino bilo maleno i lokalno ograničeno, takvi projekti predstavljaju jasnu alternativu megalomanskim gradskim projektima i put prema obilježavanju zajedničkih prostora, kao i prema stvaranju same lokalne zajednice.

Naposljetku, valja obratiti pozornost i na samo “kino” koje trenutno prolazi kroz sličnu krizu kao i sami trgovi. Naime, pojedinačna kina se danas suočavaju s dvostrukom prijetnjom na tržištu: s multipleksima te skidanjem filmovima s interneta. 

 Za razliku od art kina i kinoteka koje prikazuju kvalitetne filmove, program ovih projekcija ne donosi alternativna ili kanonska djela, nego relativno nove i popularne američke filmove. Dakle, Kino u mom kvartu ne nudi alternativno kino, nego (kvartovsko) kino kao alternativu. Umjesto preskupog (multipleks) ili individualiziranog filmskog iskustva (“kućno kino”), Kino u mom kvartu daje mogućnost besplatnog, zajedničkog gledanja filma na velikom platnu.

Da se vratimo na početak, projekt Kino u mom kvartu doista jest jednostavan i malen događaj. On lokalnim građanima pruža tek priliku da se prošeću sto metara od kuće i besplatno sa susjedima pogledaju film. Stoga činjenica što nam Kino ipak ovoliko znači pokazuje u kakvoj se krizi nalaze kulture lokalnih, kvartovskih zajednica u Zagrebu, te koliko će nam takve male građanske inicijative trebati u budućnosti.“

 

IZVOR:

http://www.kulturpunkt.hr/content/kvartovsko-kino-kao-alternativa

 

IZVOR:

http://www.urbancult.hr/22184.aspx

Autori/voditelji/koordinatori:

  • Centar za kulturu i film August Cesarec nekada je bio poznat upravo po svom kino-prikazivačkom i popratnom programu. Ovim događanjima želimo vratiti “film” u Centar za kulturu i film i gradsku četvrt Črnomerec.
  • VIA SOLIS je tvrtka specijalizirana za održavanje indoor i outdoor filmskih projekcija po izboru.  U suradnji s HAVC-om te svim video distributerima u Hrvatskoj posreduju u ishođenju potrebnih dozvola za javno prikazivanje filmova.
  • SANJA PRNJAK – stručna suradnica

 

KONTAKT

  • sanja.prnjak@centarcesarec.hr

 

KINO U MOM KVARTU ➟ NOVOSTI