Zvukopis je projekt dječjih radionica započetih u travnju 2004.godine sa svrhom uvođenja djece u svijet zvučnih kreacija.

Cilj ovog projekta se temelji na pokušaju da djeca shvate zvuk i kao vizualni medij, odnosno kao motor za pogon individualnih apstraktnih slika, a ne samo kao izvor informacije, reklame i glazbe.

Radionica ima za cilj osvještavanje našeg zvukovnog prostora, njegovih dimenzija i značenja, upoznavanje i razvijanje perceptivnih sposobnosti i samo osjetilo sluha. Upravo zbog toga što svijet postaje sve bučniji, a radio sve jednoličniji i predvidljiv, temeljna ideja je otkrivati prostor za izražaj na polju audio medija, te razviti kulturu slušanja. Osim upoznavanja sa zvukom i njegovim fizikalnim svojstvima, ova radionica promatra zvuk i kao sredstvo koje potiče imaginativnost. Takav zvuk zahtjeva transformaciju od pasivnog slušača u angažiranog primatelja, onog koji će na temelju zvučnih podražaja u svojoj vlastitoj glavi stvarati slike, te posljedično učiniti ga sukreatorom.

Napretkom tehnologije upotreba opreme za snimanje znatno je pojednostavljena što omogućava djeci da postanu aktivni sudionici i autori radiofonijskog djela. Medijski odgoj i medijska pismenost još su uvijek u Hrvatskoj vrlo slabo prisutni u radu s djecom. Upravo ovakav tip radionica djecu uvodi u svijet medija i medijskih sadržaja na njima primjeren način.

Radionicom Zvukopis želimo u djece potaknuti razvoj kreativnosti, samostalnosti, ali i senzibilizirati ih za timski rad, međusobno uvažavanje, jednako kao i stvoriti generaciju mladih ljudi koji će u budućnosti biti medijski pismeni i osviješteni te postati aktivni članovi demokratskog društva. Radionicu ostvarujemo u suradnji s vrtićima i osnovnim školama na području Črnomerca.

Program je za sve polaznike BESPLATAN i sav materijal je osiguran.

Tijekom godina unutar Zvukopisa nastali su različiti radijski oblici:

  • Reportaža
  • Radio igra za djecu
  • Zvučna razglednica
  • Anketa
  • Vijesti
  • interview 

U 2016. godini program ZVUKOPIS ostvarujemo u suradnji s DV Petar Pan.

Poslušajte dječje zvukopisne razglednice na temu 4 godišnja doba:

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba.

Kontakt: ivana.market@centarcesarec.hr

 

ZVUKOPIS ➟ NOVOSTI