Zvukopis je ciklus dječjih radionica započetih u travnju 2004.godine sa svrhom uvođenja djece u svijet zvučnih kreacija.

Cilj ovog projekta se, osim osnovne edukativne namjere i autorskog rada, temelji  na pokušaju da djeca shvate zvuk i kao vizualni medij, odnosno kao motor za pogon individualnih apstraktnih slika, a ne samo kao izvor informacije, reklame i glazbe.

U vrijeme pojave televizije novinari BBC-ja proveli su veliku anketu. Na isto pitanje: Koji vam je medij draži, TV ili radio? Građani Velike Britanije odgovarali su različito. No, ostao je zabilježen neobičan odgovor jednog dječaka: «Ja više volim radio…»

Na novinarovo čuđenje dječak je nastavio: »…zato što su na njemu bolje slike!»

Taj iskreni dječakov odgovor zapravo je temelj na kojem se gradi umjetnost zvuka. Slušajući zvuk u nama, a ne pred nama, nastaje nevjerojatan broj slika.

Napretkom tehnologije upotreba opreme za snimanje znatno je pojednostavljena što omogućava djeci da postanu aktivni sudionici i autori radiofonijskog djela.

Radionica ima za cilj osvještavanje našeg zvukovnog prostora, njegovih dimenzija i značenja, upoznavanje i razvijanje perceptivnih sposobnosti i samo osjetilo sluha. Upravo zbog toga što svijet postaje sve bučniji, a radio sve jednoličniji i predvidljiv, temeljna ideja je otkrivati prostor za izražaj na polju audio medija, te razviti kulturu slušanja.

Osim upoznavanja sa zvukom i njegovim fizikalnim svojstvima, ova radionica promatra zvuk i kao sredstvo koje potiče imaginativnost. Takav zvuk zahtjeva transformaciju od pasivnog slušača u angažiranog primatelja, onog koji će na temelju zvučnih podražaja u svojoj vlastitoj glavi stvarati slike, te posljedično učiniti ga sukreatorom.

Uz upoznavanje i rad s tehnikama i uređajima za snimanje i obradu zvuka polaznici će sami kreirati svoje zvučne forme.

U 2020. godini Zvukopis ćemo realizirati kroz dva modula:

  1. U POTRAZI ZA OSOBNOŠĆU

Tijekom ciklusa radiofonijskih radionica učenici 8. razreda će istraživati i tragati za osobnostima koje će ih odvesti do odabira budućih škola i zanimanja. Temelj našeg istraživanja bit će podjela ljudskih karaktera prema grčkom filozofu i Aristotelovom učeniku Teofrastu. Riječ je o prvom značajnom pokušaju izrade tipologije ljudskih karakteristika koje su podijeljene na 30 karaktera.

Učenici će putem umjetničkih aktivnosti povezati svoje temperamente, karaktere, radne navike, interese, htijenja i želje s odabirom srednje škole te u konačnici svog zanimanja.

Program je za polaznike besplatan.

 

  1. ZVUKOPIS U KNJIŽNICI

U suradnji s Knjižnicom Kajfešov brijeg organizirat ćemo događanje na temu medijska pismenost. Susret će se sastojati od javnog slušanja audio uradaka s prethodnih radionica Zvukopis i radionice radiofonije.

Program je za polaznike besplatan.

 

Reference voditelja:

Srđan Nogić, Hrvatski radio

Audio Engeneering Diploma, SAE Institute.

Snimatelj tona na HRT-Hrvatski Radio od 2000.

Autor i suradnik niza radijskih emisija, radio drama, dokumentarnih radio-drama i dr.

Festivalska sudjelovanja: Bienale mladih umjetnika Europe i Mediterana, Sarajevo 2001;  Prix Italia (2005, 2008, 2012); Prix Europa (2001, 2005, 2007, 2012);

Priznanja: Prix Italia 2005, posebno priznanje žirija, «Tko ne umre nije čovjek»; Prix Europa 2007, uži izbor, «Srebrenica – samo oni znaju i Bog zna»; Prix Italia 2008 Glavna nagrada, «Leon i Kata»; Prix Italia 2012 uži izbor «Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban. »; nominacija Porin 2009. u kategoriji najbolja snimka klasične glazbe.
Autor i suradnik na nizu projekata u koprodukciji s EBU, ABC Sydney, IKON TV Netherlands, MSU, AZOO (zvuk za radio, film, TV, instalacije, eksperimentalni audio…)

Voditelj niza radionica zvuka za djecu raznih uzrasta u organizaciji AZOO (“Novigradsko proljeće”, Novigrad istarski;” Kreativni vikend”, Novigrad zadarski, Obrovac), Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, Zbirke Richter, MSU Zagreb i dr.

Kontakt: ivana.market@centarcesarec.hr

Program je financiran sredstvima Grada Zagreba.

ZVUKOPIS ➟ NOVOSTI